În pofida unei recente atenuări a luptelor din Bahmut, confruntările din jurul orașului distrus din estul Ucrainei continuă, Moscova suferind pierderi semnificative, au afirmat duminică forțele armate ale Kievului, potrivit Reuters.

Soldați ucraineni în acțiune în zona BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Comandamentul militar suprem al Ucrainei a menționat în raportul său zilnic de duminică faptul că forțele rusești au desfășurat două operațiuni nereușite în jurul Bahmutului și au lansat o serie de atacuri aeriene și bombardamente de artilerie asupra satelor din apropiere.

Potrivit raportului ucrainean de duminică, aproximativ 23 de confruntări au avut loc în ultima zi în regiunea Donețk, unde se află Bahmut, și în regiunea învecinată Lugansk, care împreună formează Donbasul.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner Group a declarat sâmbătă că 99% dintre luptătorii săi au părăsit Bahmut după asaltul lor de luni de zile, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război. Serviciile de informații britanice au afirmat sâmbătă că Rusia a continuat să desfășoare unități ale armatei regulate în sectorul Bahmut, înlocuind luptătorii Wagner.

Ucraina a spus la sfârșitul lunii trecute că luptele s-au atenuat în zonă, dar comandantul forțelor terestre ale națiunii, Oleksandr Sîrskii, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene continuă să lupte acolo.

„Inamicul continuă să sufere pierderi semnificative în direcția Bahmut. Forțele de apărare continuă să lupte. Vom învinge", a spus Sîrskii pe Telegram, după o vizită la trupele din jurul Bahmutului.

Bahmut, unde odată locuiau 70.000 de oameni, nu are nicio valoare strategică, potrivit analiștilor militari.

Dar Moscova a declarat că capturarea acesteia ar fi o piatră de hotar pentru a avansa mai mult în regiunea industrială Donbas, pe care susține că a anexat-o.