Un grup de luptători ruși pro-ucraineni au declarat duminică că au luat doi soldați ruși prizonieri în timpul luptelor din regiunea rusă Belgorod și s-au oferit să îi schimbe în timpul unei întâlniri personale cu guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, transmite Reuters.

Militanți ruși care luptă în Belgorod contra regimului PutinFoto: Captura Telegram

Declarația comună a Legiunii Libertatea Rusiei și a Corpului Voluntarilor Ruși (TVC) a fost postată pe Telegram, împreună cu un clip video în care este văzut și un soldat rănit.

„Astăzi este o mare sărbătoare ortodoxă - Ziua Sfintei Treimi. Iar noi, reprezentanți ai RVC și ai Legiunii, ne oferim să schimbăm doi prizonieri pentru doar câteva minute de conversație cu dumneavoastră în biserică. Neînarmați.

Dacă veți veni la biserica din Novaya Tavolzhanka până astăzi la ora 17:00, vom face schimb cu cei doi prizonieri ca un gest de bunăvoință, cum se spune în patria noastră, doar pentru a avea ocazia să vorbim cu dumneavoastră despre soarta Rusiei, despre războiul inutil de vărsare de sânge care se desfășoară de un an și jumătate și acum pe teritoriul regiunii dumneavoastră Belgorod.

Deci, astăzi, până la ora 17:00, aveți ocazia să discutați fără arme și să luați acasă doi cetățeni ruși, soldați obișnuiți, pe care dumneavoastră și conducerea dumneavoastră politică i-ați trimis la acest masacru. Ne vedem acolo!", a spus Denis Vaytreks, comandantul RVC.

Rusia spune că cele două grupuri sunt compuse din „teroriști" care acționează ca agenți ai Kievului. Ucraina a negat implicarea directă în atacuri, spunând că sunt o consecință a invaziei ruse.

UPDATE: Răspunsul guvernatorului rus

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat duminică că este dispus să se întâlnească cu luptătorii ruși pro-ucraineni care au revendicat atacurile din regiune, după ce aceștia au propus o întâlnire pentru a face schimb de prizonieri.

„Singurul lucru care mă împiedică să negociez cu ei sunt oamenii noștri care se află în mâinile lor, poate că sunt deja morți...”, a afirmat duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe Telegram.

„Cel mai probabil i-au ucis, oricât de greu îmi e să spun asta. Însă dacă ei sunt în viaţă, de la 17.00 la 18.00 - punctul de control Șebekino. Garantez siguranţa”, a mai transmis Gladkov.

___