​Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei la începutul zilei de duminică, sistemele de apărare aeriană respingând toate rachetele și dronele care se apropiau de Kiev, însă altele au lovit un aerodrom din centrul țării și ținte din regiunea Sumî. Anterior, sâmbătă seară, un atac cu rachete Iskander ce a avut loc lângă oraşul Dnipro din centrul Ucrainei a lovit o clădire cu două etaje, ucigând o fetiță de doi ani și rănind 22 de persoane, printre care cinci copii.

Soldat ucrainean într-un blindat olandez YPR-765, pe frontul din DonețkFoto: Lev Radin/PACIFIC PRESS / Sipa Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 466, LIVETEXT:

23:43Volodimir Zelenski, în mesajul său de duminică seară: „Va veni vremea când copiii de pe Pământ vor fi protejaţi de un asemenea rău precum răul rusesc şi de astfel de agresiuni”

23:00Dilema Rusiei: Între a-şi apăra frontiera şi a înainta în Donbas

Armata rusă este împărţită între apărarea frontierei sale, care s-a dovedit extrem de vulnerabilă la incursiunile inamice, şi înaintarea în Donbas, unde unităţile cecene i-au înlocuit pe mercenarii grupului Wagner, scrie duminică agenţia spaniolă de presă EFE.

Cel puțin 500 de copii ucraineni au fost uciși în război, spune Zelenski

20:16 Volodimir Zelenski a declarat că războiul declanșat de Rusia, ajuns acum în a 16-a lună, a ucis cel puțin 500 de copii ucraineni.

Președintele Ucrainei a furnizat aceste date duminică, la câteva ore după ce echipele de intervenție au găsit trupul unei fetițe de doi ani ucise într-un atac recent al Rusiei cu rachete Iskander, ce a avut loc în apropiere de oraşul ucrainean Dnipro.

19:29SUA consideră că Ucraina va recupera în urma contraofensivei „teritorii semnificative din punct de vedere strategic”

Statele Unite consideră că mult așteptata contraofensivă ucraineană va duce la recuperarea de către Kiev a unor „teritorii semnificative din punct de vedere strategic”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al președintelui american Joe Biden, la CNN.

19:03 Ministerul rus al Apărării anunță că forțele armate rusești au folosit artileria pentru a respinge o „incursiune transfrontalieră a sabotorilor ucraineni”, transmite Reuters.

18:30Arestări în Rusia la protestele desfăşurate în sprijinul liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care a împlinit duminică 47 de ani

Guvernatorul din Belgorod, dispus să se întâlnească cu luptătorii ruși

17:50Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat duminică că este dispus să se întâlnească cu luptătorii ruși pro-ucraineni care au revendicat atacurile din regiune, după ce aceștia au propus o întâlnire pentru a face schimb de prizonieri.

„Singurul lucru care mă împiedică să negociez cu ei sunt oamenii noștri care se află în mâinile lor, poate că sunt deja morți...”, a afirmat duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe Telegram.

„Cel mai probabil i-au ucis, oricât de greu îmi e să spun asta. Însă dacă ei sunt în viaţă, de la 17.00 la 18.00 - punctul de control Șebekino. Garantez siguranţa”, a mai transmis Gladkov.

Amintim că un grup de luptători ruși pro-ucraineni au declarat duminică că au luat doi soldați ruși prizonieri în timpul luptelor din regiunea rusă Belgorod și s-au oferit să îi schimbe în timpul unei întâlniri personale cu guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov.

16:40Kremlinul spune că furnizarea de către Franța și Germania a unor de rachete cu rază lungă de acțiune Kievului va duce la o nouă rundă de „tensiuni în creștere” în conflictul din Ucraina.

15:56Armata rusă a afirmat că a efectuat sâmbătă seară lovituri împotriva unor aerodromuri militare ucrainene, lovind centre de comandă și echipamente.

„Noaptea trecută, forțele armate ruse au efectuat o lovitură grupată folosind arme cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie din aer împotriva instalațiilor inamice de pe aerodromurile militare", a declarat Ministerul rus al Apărării.

„Au fost lovite posturi de comandă, stații radar, echipamente de aviație ucrainene și un depozit cu arme și muniții", a adăugat ministerul. (AFP)

15:45 VIDEO „Șșșt!” Clipul postat de ministerul ucrainean al apărării după ce Zelenski a spus trupele sale sunt pregătite de contraofensivă

Luptătorii ruși anti-Putin spun că au luat prizonieri

15:12Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat că forțele ucrainene au bombardat o zonă de piață din orașul Șebekino, la aproximativ 7 km de granița cu Ucraina, dar că nimeni nu a fost rănit.

El a afirmat că bombardamentele au provocat incendii în apropierea pieței din oraș, a unui domeniu privat și a unui depozit de cereale. „Serviciile de urgență se află la fața locului", a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram.

15:04 Luptătorii ruși anti-Putin spun că au luat doi soldați prizonieri / Ei cer să se întâlnească într-o biserică cu guvernatorul Belgorodului

14:29 Vladimir Putin dedică întâlnirilor privind evoluția operațiunii militare speciale tot atâta timp cât are nevoie în calitate de comandant suprem suprem, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit TASS.

„Exact atât cât este necesar pentru ca comandantul suprem-șef să exercite conducerea de ansamblu", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, răspunzând la o întrebare în acest sens.

Noi lupte în regiunea Belgorod

13:53 Legiunea „Libertatea Rusiei” afirmă, într-o postare pe Twitter, că împreună cu cealalată grupare de luptători ruși contra regimului Putin, RVC, a ajuns în suburbiile orașului Șebekino din regiunea Belgorod.

„Grupul de asalt avansat al Legiunii și al RVC intră în suburbia Șebekino. Ne întoarcem acasă”, se spune în postarea ce este însoțită de un clip video.

Anterior, același cont de Twitter postase un alt clip video, spunând că au loc lupte în Novaya Tavolzhanka, o localitate aflată între granița cu Ucraina și Șebekino.

Șefii marilor agenții de spionaj s-au întâlnit la Singapore

13:39 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a scris pe Twitter că evenimentele din Șebekino (Belgorod) ar trebui văzute ca reprezentând viitorul Rusiei.

„În exemplul unui orășel observăm sfârșitul epocii `stabilității lui Putin` și verdictul a douăzeci de ani de parodie a `unei mâini puternice, deși hoațe`. Rușii ar trebui să se uite mai atent...

Haos, lipsă de guvernare (funcționari care fug), bombardarea a cartierelor rezidențiale de către armata rusă, jafuri în masă agresive, extorcarea de bani pentru evacuare, violențe de tot felul, anarhie a bandelor criminale, neputință...

Și, cel mai important, ignorarea totală a informațiilor. La urma urmei, ceea ce `nu a fost arătat la televizor` nu există, nu-i așa?”, a spus Podolyak.

12:54 Zeci de șefi de mari servicii de spionaj din toată lumea s-au întâlnit într-un „conclav” secret la Singapore - surse Reuters / Rusia nu a fost prezentă

Rușii recunosc că nu și-au atins niciun obiectiv în Ucraina

12:38Președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a mers în Turcia și s-a întâlnit cu luptătorii de la Azovstal, care au fost eliberați în toamnă din prizonieratul rusesc și se află acum sub protecția guvernului turc.

Printre aceștia se numără comandantul Regimentului Azov, Denis Propopenko, adjunctul său Sviatoslav Palamar și comandantul pușcașilor marini, Serhii Volynski.

12:03 Prim-vicepreședintele Dumei de Stat a declarat că Rusia nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre obiectivele pe care și le-a propus pentru „operațiunea militară specială" din Ucraina.

Konstantin Zatulin, a subliniat că dintre obiectivele declarate oficial de Rusia la începutul invaziei - „denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Luhansk" - niciunul nu a fost de fapt atins.

Zatulin a mai remarcat că, pe măsură ce războiul a continuat, aceste obiective au încetat să mai aibă o semnificație reală și a sugerat că forțele ruse ar fi trebuit să fie mai agresive în eforturile de a împinge forțele ucrainene înapoi de la granițele regiunilor Donețk și Lugansk.

Rușii au fost lovit un aerodrom din centrul țării

11:32Patru persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale privind moartea unei femei din Kiev în fața unui adăpost antiaerian încuiat, a anunțat biroul procurorului regional din Kiev.

Procuratura a precizat că o persoană, un agent de securitate care nu a descuiat ușile, a rămas în arest, în timp ce alte trei persoane, inclusiv un oficial local, au fost plasate în arest la domiciliu, a relatat Associated Press.

11:21 Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ihnat, a declarat la televiziunea națională că patru din cele șase rachete de croazieră trase de ruși azi-noapte au fost doborâte de apărarea aeriană, iar două au lovit un „aerodrom operațional" din apropierea orașului Kropyvnytskyi din centrul țării.

El a adăugat că două dintre cele cinci drone de fabricație iraniană lansate de Rusia au lovit infrastructuri din nordul regiunii Sumî.

10:37Autoritățile ruse din Crimeea, au dat noi declarații despre ce s-a întâmplat în Djankoi. Cinci drone au fost doborâte, iar patru au fost bruiate și nu și-au atins țintele, a spus duminică un oficial rus.

Nu s-au înregistrat victime, dar au fost sparte ferestrele la mai multe case, a declarat Serghei Aksionov, șeful administrației ruse din Crimeea, pe mesagerie Telegram.

El a adăugat că o dronă neexplodată a fost găsită pe terenul unei case de locuit, ceea ce a forțat evacuarea temporară a aproximativ 50 de persoane din zonă. (Reuters)

Noua estimare a pierderilor rusești

10:31Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 470 de soldați, 8 tancuri, 10 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 16 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale și 10 drone.

10:19 Bombardamentele ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod au continuat în cursul nopții de duminică spre luni, iar sute de copii au fost evacuați departe de graniță, a spus duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov.

„Peste noapte, situația a fost destul de agitată", a scris Gladkov pe Telegram, afirmând că districtele Shebekino și Volokonovsky au suferit „multe" pagube în urma bombardamentelor din timpul nopții.

Peste 4.000 de persoane au fost relocate în locuințe temporare în această regiune, a adăugat el.

09:25Noi detalii despre lovitura rusească din Dnipro. Guvernatorul regional a spus că o fetiță de 2 ani a fost ucisă și 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii, în urma loviturii unei rachete rusești

„Peste noapte, corpul unei fetițe care tocmai împlinise doi ani a fost scos de sub dărâmăturile unei case", a scris Serhii Lysak pe Telegram. Șaptesprezece persoane sunt tratate la spital după atacul cu rachete de croazieră Iskander asupra unei zone rezidențiale, a adăugat Lysak.

Autoritățile ruse reacționează paranoic la culorile galben și albastru

09:14 Evaluarea britanică de duminică dimineață evidențiază paranoia oficialilor locali ruși cu privire la combinația de culori galben-albastru:

  • „Unii oficiali locali ruși din domeniul securității interpretează probabil legislația draconică a Rusiei pe timp de război ca însemnând că afișarea publică de articole albastre și galbene este interzisă, deoarece ar putea dovedi un sprijin discret pentru Ucraina.
  • La data de 09 mai 2023, un lucrător de la un azil de bătrâni ar fi fost arestat după ce a purtat o jachetă albastră și galbenă la serviciu.
  • În ultimele zile, trupele Gărzii Naționale Ruse au arestat un bărbat de 22 de ani în Volkhov, în apropiere de Sankt Petersburg, pentru că a afișat ceea ce s-a stabilit în cele din urmă că era steagul albastru și galben al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.
  • Aceste măsuri evidențiază incertitudinea din cadrul unui sistem oficial rus paranoic cu privire la ceea ce este considerat permis în cadrul unui sistem din ce în ce mai totalitar.
  • Criticile la adresa arestărilor au venit dintr-o parte neașteptată: Partidul Liberal Democrat, ultranaționalist și pro-război. Logo-ul partidului este galben pe un fundal albastru.”

Luptele din jurul Bahmut continuă

08:53 Armata ucraineană: Luptele din jurul Bahmut continuă, rușii au suferit pierderi semnificative

08:29O dronă a fost doborâtă la Djankoi, în Crimeea, a anunțat duminică un oficial rus instalat din peninsulă.

„Există pagube la ferestrele mai multor case dintr-un cartier rezidențial" în urma incidentului de peste noapte, a scris Oleg Kryuchkov pe Telegram. Rusia are o bază militară aeriană în apropiere de Djankoi.

06:59Atac aerian al Rusiei duminică dimineață, respins în timp ce se apropia de Kiev

Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala. Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a afirmat, pe Telegram, duminică dimineaţa, Serghei Popko, şeful administraţiei militare.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------