Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său de duminică seară, că va veni vremea când copiii din lume vor fi protejaţi de „un asemenea rău precum răul rusesc” şi de agresiuni.

Volodimir ZelenskiFoto: POU / Zuma Press / Profimedia
  • „Operaţiunea de salvare din oraşul Pidhorodne, regiunea Dnipro, unde o rachetă rusă a distrus locuințe, a fost deja finalizată. 25 de persoane au fost rănite, dintre care cinci copii. David, care are 6 ani, este în stare gravă şi internat. Denis, de 11 ani, este şi el în stare gravă şi internat la spital. Oleksandr, de 15 ani, este şi el în stare gravă. Liza, în vârstă de 17 ani, urmează tratament în ambulatoriu. Kira, în vârstă de 10 ani, are o rană provocată de mină, urmează un tratament în ambulatoriu. Este dureros să vezi asemenea ştiri. Liza, o fetiţă de 2 ani, a fost ucisă de această rachetă rusească. Probabil o rachetă Iskander. Condoleanţe familiei şi apropiaților...”
  • „Teroarea rusă a luat viaţa a sute dintre copiii noştri şi din 24 februarie, pe durata războiului, ştim sigur că 485 de copii au fost ucişi. Acesta este un număr pe care îl putem confirma oficial, cunoscând datele fiecărui copil. Din păcate, numărul real este mai mare. De fiecare dată când ne eliberăm pământul de ocupanţii ruşi aflăm adevărul teribil despre ocupaţie. Cam câţi oameni, câţi copii sunt îngropaţi în teritoriul ocupat - în mormintele acestui război, ale acestei agresiuni. Şi câţi mai sunt încă sub ruinele din oraşele şi satele ucrainene arse de Rusia”, a afirmat duminică seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

„Trebuie să îi aducem înapoi pe toţi”

  • „Până acum, din păcate, nu avem informaţii complete despre sutele de mii de copii care au fost deportaţi în Rusia. Până astăzi, 371 de copii au fost aduşi înapoi în Ucraina. În acelaşi timp, ştim cu siguranţă despre cel puţin 19.505 de copii ucraineni deportaţi, iar aceasta este doar o parte a numărului micuţilor noştri ucraineni care sunt încă în mâinile inamicului. Trebuie să îi aducem înapoi pe toţi”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a precizat că în Ucraina este ziua de comemorare a copiilor care au murit în urma agresiunii ruse.

  • „Din 2014. Copii care ar fi fost în viaţă dacă o grămadă de bandiţi de la Kremlin, Moscova, nu s-ar fi considerat capi care ar avea dreptul de a decide soarta naţiunilor. Fiecare dintre aceşti bandiţi va fi condamnat. Nu am nicio îndoială. Toate instituţiile legale necesare lucrează în acest scop. Va veni vremea când copiii de pe Pământ - în Ucraina şi în alte părţi - vor fi protejaţi de un asemenea rău precum răul rusesc şi de astfel de agresiuni”, a mai spus liderul de la Kiev.

Zelenski a mai anunţat că duminică a participat la o şedinţă specială pe tema sancţiunilor.

  • „Am analizat în detaliu modul în care Rusia ocoleşte sancţiunile şi cine o ajută. Diferite ţări, diferite companii fără de care Rusia nu ar putea produce arme teroriste, inclusiv rachete. Din păcate, statul terorist reuşeşte să folosească tehnologiile lumii printr-o reţea de furnizori şi reuşeşte să ocolească regimurile internaţionale de sancţiuni. Vedem fiecare direcţie de evitare a sancţiunilor existente, fiecare ţară al cărei teritoriu sau jurisdicţie, ai cărei cetăţeni sunt folosiţi de Rusia pentru a continua teroarea. Şi trebuie să închidem toate aceste zone - împreună cu partenerii noştri - pentru a ne asigura că rachetele şi armele ruseşti nu conţin produse ale lumii libere. Se vor face paşii necesari”, a menţionat el.

___