Ministrul indonezian al apărării a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate, transmite Reuters.

Război în UcrainaFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Prabowo Subianto a cerut oficialilor din domeniul apărării și militar din întreaga lume, reuniți la summitul de apărare Shangri-La Dialogue din Singapore, să emită o declarație prin care să ceară încetarea ostilităților.

El a propus un plan în mai multe puncte, inclusiv o încetare a focului „pe pozițiile actuale ale ambelor părți aflate în conflict" și stabilirea unei zone demilitarizate prin retragerea cu 15 kilometri de la linia frontului a fiecărei părți.

Zona demilitarizată ar trebui să fie supravegheată și monitorizată de o forță de menținere a păcii desfășurată de Națiunile Unite, a spus el, adăugând că ar trebui organizat un referendum ONU „pentru a stabili în mod obiectiv dorințele majorității locuitorilor din diferitele zone disputate".

„Propun ca dialogul Shangri-La să găsească un mod de... declarație voluntară prin care să îndemne atât Ucraina, cât și Rusia să înceapă imediat negocierile pentru pace", a declarat Prabowo.

Propunerea Indoneziei vine în urma vizitei președintelui Joko Widodo la Moscova și Kiev, unde s-a oferit să joace rolul de mediator de pace între liderii acestora și să relanseze negocierile de pace. El era președinte al grupului G20 al marilor economii la acea vreme.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus un plan de pace în 10 puncte, care cere Rusiei să își retragă toate trupele din Ucraina. Principalul său consilier diplomatic, Ihor Zhovkva, a declarat că Ucraina nu este interesată de o încetare a focului care să consfințească câștigurile teritoriale ale Rusiei.