Statele Unite consideră că mult așteptata contraofensivă ucraineană va duce la recuperarea de către Kiev a unor „teritorii semnificative din punct de vedere strategic”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al președintelui american Joe Biden, la postul CNN.

Ucraina: Comemorare a victimelor războiului, după eliberarea orașului Bucha (regiunea Kiev) de sub ocupația rusăFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

„Cât de mult mai exact, în ce locuri, asta va depinde de evoluțiile de pe teren, pe măsură ce ucrainenii vor demara această contraofensivă”, a spus Jake Sullivan. „Dar noi credem că ucrainenii vor avea succes în această contraofensivă”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că se așteaptă la vreun soi de negocieri până la sfârșitul acestui an, Sullivan nu a vrut să ofere niciun fel de calendar, dar a spus că evoluțiile de pe câmpul de luptă vor avea un „impact major” asupra oricărei negocieri viitoare.

„Dar ce voi spune e următorul lucru: Președintele (ucrainean Volodimir) Zelenski însuși a spus că acest război se va încheia în cele din urmă prin diplomație”, a afirmat Sullivan.

***

Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu publicat sâmbătă.

„Contraofensiva ucraineană va fi foarte impresionantă”, a spus la rândul său generalul american David Petraeus, care a explicat cum se va desfășura această operațiune de arme combinate.

___