Contraofensiva ucraineană ce urmează să aibă loc va fi „foarte impresionantă”, a spus la BBC Radio 4 generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan, potrivit Guardian.

General David PetraeusFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Petraeus, ce are o experiență de 37 de ani în armata americană, a explicat cum vor lovi trupele ucrainene liniile inamice.

Viziunea sa este interesantă nu numai datorită vastei sale experinețe de luptă, ci și prin prisma faptului că a fost recent la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni.

Explicațiile sale sunt deosebit de interesante.

Ce a spus generalul David Petraeus despre operațiune:

„Cred că această contraofensivă va fi foarte impresionantă.

Părerea mea este că vor obține un efect de arme combinate, cu alte cuvinte, vor reuși să desfășoare cu succes operațiuni de arme combinate în care vor avea geniști care vor sparge obstacolele și vor dezamorsa câmpurile de mine și așa mai departe; blindate care vor fi protejate de infanterie împotriva rachetelor antitanc; apărarea aeriană care va ține avioanele rusești departe de ei; războiul electronic care le va bruia frecvențele radio; logistica chiar în spatele lor; artileria și mortierele chiar în față.

Și cel mai important dintre toate... este că, pe măsură ce elementele de avangardă ajung inevitabil la un punct culminant după 72-96 de ore - fizic, asta e tot ce se poate face - și vor fi suferit pierderi... sunt unități de rezervă care vor continua să avanseze, să profite de elan și să mențină ritmul și cred că asta poate disloca întreaga apărare rusă din acea zonă, apoi cred că se vor deschide și alte oportunități pe flancuri.”