Ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko a anunţat, sâmbătă, că au fost verificate cele peste 4.800 de adăposturi antiaeriene din Ucraina şi s-a constatat că aproximativ 20% nu sunt adecvate pentru a fi folosite, relatează The Kyiv Independent.

Copii ucraineni intr-un adapost subteranFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Din totalul de peste 4.800 de adăposturi, 252 erau închise şi 893 nu erau adecvate pentru a fi folosite, a precizat Klymenko.

Informaţia vine după ce, săptămâna aceasta, un grup de civili nu a reuşit să intre într-un adăpost din capitala Kiev în timpul unui atac nocturn cu rachete al Rusiei, amintește agenția News.ro. Trei persoane, inclusiv o mamă cu fiica ei de nouă ani, au murit în timp ce încercau să intre într-un adăpost care avea uşa încuiată, la 1 iunie.

Decesele au provocat indignare publică şi promisiunea de răspuns dur din partea lui președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. El a ordonat vineri o verificare a tuturor adăposturilor de protecție civilă din țară.

Patru persoane au fost reținute în cadrul anchetei penale privind aceste decese. Un agent de securitate, cel care ar fi trebuit să deschidă ușile adăpostului, a fost menținut în arest preventiv, iar celelalte trei persoane, între care și un oficial local, au fost plasați în arest la domiciliu.

​Ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko a anunţat că vor avea loc şi în viitor verificări la adăposturile antiaeriene.

___