Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a declarat Zelenski. „Credem cu tărie că vom reuși. Nu știu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, poate să aibă loc într-o mulțime de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți", a spus președintele ucrainean.

Soldat ucrainean din trupele specialeFoto: Yuliia Ovsyannikova / Zuma Press / Profimedia

08:21 Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 465, LIVETEXT:

22:30 Situaţia respectării libertăţii religioase în Ucraina - raport al Departamentului de Stat al SUA

Guvernul Ucrainei poate restricţiona dreptul la libertatea de religie şi de cult, prevăzut în Constituţie, doar în „interesul protecţiei ordinii publice sau al sănătăţii şi moralităţii populaţiei sau al protecţiei drepturilor şi libertăţilor altor persoane”, conform legislaţiei în vigoare. Constituţia Ucrainei prevede „separarea bisericii şi a organizaţiilor religioase de stat” şi stipulează: „Nicio religie nu va fi recunoscută de stat ca fiind obligatorie”, se arată în Raportul de ţară pentru Ucraina al Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasă în lume, la capitolul despre respectarea libertăţii religioase de către guvernul de la Kiev.

21:05 Moscova anunță că cecenii lui Kadîrov sunt angajați în lupte grele în Donbas / Se vrea discordie între Wagner şi Ahmat, acuză Prigojin, care denunță „jocurile periculoase” ale celor din „turnurile Kremlinului”

Detaşamente ale unităţii speciale cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, capitala regiunii omonime din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării. Conform raportului Moscovei, unităţile de asalt cecene luptă de asemenea în centrul oraşului ucrainean Mariinka.

Potrivit liderului cecen Ramzan Kadîrov, trupele Ahmat vor activa ca unităţi de asalt în sectoarele cele mai periculoase ale frontului ucrainean, misiune încredinţată până în prezent mercenarilor unităţii Wagner.

Liderul acesteia din urmă, Evgheni Prigojin, a avut sâmbătă o nouă ieşire verbală violentă la adresa unor oficiali din „turnurile Kremlinului”, pe care nu i-a precizat, acuzându-i că încearcă să semene discordie între Wagner şi Ahmat. „Jocurile periculoase au devenit obişnuite în turnurile Kremlinului (...) Ei pur şi simplu distrug statul rus”, a susţinut Prigojin.

20:13 Rusia continuă să sufere „pierderi semnificative” în luptele din jurul orașului Bahmut, a declarat sâmbătă comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, după ce a vizitat trupele de pe linia frontului.

„Inamicul continuă să sufere pierderi semnificative în direcția Bahmut (...) Forțele de apărare (ale Ucrainei) continuă să lupte. Vom învinge”, a scris Sîrski într-un mesaj pe Telegram.

18:45 Verificările efectuate asupra a 4.800 de adăposturi antiaeriene din Ucraina arată că aproximativ 20% dintre acestea nu erau „adecvate pentru a fi folosite”, iar 252 erau închise, a informat ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko.

Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat vineri o verificare a tuturor adăposturilor de protecție civilă din țară, după moartea a trei persoane la Kiev care nu au găsit deschis un astfel de adăpost în timpul unui atac aerian rusesc care a avut loc joi noapte. Decesele au provocat indignare publică şi promisiunea de răspuns dur din partea lui Zelenski.

Patru persoane au fost reținute în cadrul anchetei penale privind aceste decese. Un agent de securitate, cel care ar fi trebuit să deschidă ușile adăpostului, a fost menținut în arest preventiv, iar celelalte trei persoane, între care și un oficial local, au fost plasați în arest la domiciliu.

18:22 Brad Pitt susţine că vânzarea de către Angelina Jolie a jumătate din podgoria lor din Franţa unui oligarh rus i-a afectat imaginea

17:39 Franța nu poate fi un „moderator” în conflictul din Ucraina, din cauza participării sale active la acesta, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-o declarație la televiziunea de stat rusă, Peskov a mai spus că, în același timp, președintele Vladimir Putin este „deschis la orice contacte pentru a atinge obiectivele Rusiei”. (The Guardian)

Kremlinul interzice accesul jurnaliștilor occidentali la „Davosul” Rusiei

16:55 Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, de la granița cu Ucraina, transmite sâmbătă că cel puțin doi civili și-au pierdut viața în urma raidurilor transfrontaliere intense din ultimele zile.

Într-un comunicat difuzat pe Telegram, guvernatorul Viaceslav Gladkov vorbește de cel puțin doi morți și doi răniți, precizând că „o femeie în vârstă” a fost ucisă în urma bombardamentelor asupra localității Novaya Tavoljanka, de la granița cu Ucraina, iar o altă femeie a murit în urma „numeroaselor răni” provocate de șrapnele în satul Bezlyudovka.

16:26 Kremlinul a anunțat sâmbătă că jurnaliștii din „țările neprietenoase” nu vor primi acreditare pentru Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, relatează agenția oficială Tass.

Agenția internațională Reuters scrie că a fost informată vineri de către organizatorii forumului că acreditarea sa la eveniment a fost anulată, asta după ce joi primise o confirmare a acreditării.

15:49Prigojin spune că trupele sale sunt gata să apere Belgorodul, dar are o condiție: „Nu vrem să ajungem, cum se spune la noi, cu fundul gol în frig"

15:27„Contraofensiva ucraineană va fi foarte impresionantă”. Generalul David Petraeus a explicat în detaliu cum se va desfășura această operațiune de arme combinate

Armata rusă și-ar fi bombardat propriii cetățeni în Belgorod

14:57 Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a anunțat că s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul apărării din Coreea de Sud pentru a discuta despre nevoile de muniție ale Ucrainei.

Întâlnirea, care a avut loc în marja Dialogului Shangri-La, cel mai important summit de securitate din Asia, a avut loc pe fondul presiunilor exercitate de Statele Unite și de țările NATO pentru ca sud-coreenii să furnizeze arme și muniții pentru Ucraina.

Aliat al SUA și producător major de muniție de artilerie, Coreea de Sud a exclus până acum trimiterea de ajutor letal Ucrainei, invocând legăturile de afaceri cu Rusia și influența Moscovei asupra Coreei de Nord, în pofida presiunilor tot mai mari din partea Washingtonului și a Europei. (Reuters)

14:21Zelenski a declarat că „nu are rost" să participe la summitul NATO dacă Ucraina nu va „primi un semnal" acolo.

„Dacă nu suntem recunoscuți și nu ni se dă un semnal la Vilnius, cred că nu are rost ca Ucraina să fie prezentă la acest summit", a declarat președintele ucrainean pentru Wall Street Journal.

13:53VIDEO Legiunea „Libertatea Rusiei”: Armata lui Putin își bombardează haotic propriii cetățeni / Locuitorii din Belgorod se pot refugia în Ucraina printr-un coridor umanitar

OPEC+ se pregătește să reducă iar producția

13:18 OPEC și aliații săi încep sâmbătă două zile de reuniuni care ar putea culmina cu noi reduceri de producție de până la 1 milion de barili pe zi, au declarat pentru Reuters surse din OPEC+, în contextul în care organizația se confruntă cu scăderea prețurilor petrolului și cu o supraofertă iminentă.

OPEC+, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și țările aliate conduse de Rusia, pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.

Trei surse din cadrul OPEC+ au declarat vineri pentru Reuters că reducerile de producție sunt printre opțiunile pentru sesiunea de duminică.

12:54R. Moldova a prelungit starea de urgență cu 60 de zile: „Agresiunea este la hotarul nostru”

12:39 Rusia va reveni la respectarea deplină a tratatului New START dacă Washingtonul va renunța la „poziția sa ostilă” față de Moscova, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov.

„Indiferent de orice măsuri sau contramăsuri din partea SUA, decizia noastră de a suspenda Tratatul START este de neclintit”, a declarat acesta, citat de agenția de presă TASS.

„Iar propria noastră condiție pentru a reveni la un tratat pe deplin operațional este ca SUA să renunțe la poziția fundamental ostilă față de Rusia”, a adăugat el.

Ce a spus emisarul ucrainean la summitul de apărare din Singapore

12:17„Pentru Rusia a fost o surpriză uriașă”. Ce a spus emisarul ucrainean la summitul de apărare din Singapore despre atacurile cu rachete și despre contraofensivă

11:28 Unii bloggeri de război ruși continuă să se folosească de situația din regiunea Belgorod pentru a critica conducerea țării, în timp ce alții au minimalizat raidurile recente.

Un blogger afiliat Wagner a susținut că Ministerul rus al Apărării nu tratează Regiunea Belgorod ca pe un teritoriu rusesc și că doar o adaugă pe lista localităților afectate de bombardamentele ucrainene.

Un altul a cerut forțelor ruse să distrugă forțele ucrainene tot mai bine echipate de pe frontieră și să nu mintă în rapoartele lor despre situația din zonă. (Institutul pentru Studiul Războiului)

10:36Șeful Direcției principale de organizare și mobilizare a Statului Major General rus, generalul-colonel Evgheni Burdinsky, a anunțat că armata rusă va forma două noi districte militare și alte noi unități până la sfârșitul anului 2023.

Revista „Comisariatele militare ale Rusiei" a Ministerului rus al Apărării a publicat un articol al lui Burdinsky în care acesta a declarat că este necesar ca forțele ruse să creeze districtele militare Moscova și Leningrad și să organizeze și să doteze cu personal noi forțe combinate și aeriene, corpuri de armată, formațiunea regională navală Azov, cinci divizii și 26 de brigăzi în 2023.

Burdinsky nu a explicat cum intenționează armata rusă să genereze personalul și echipamentele necesare pentru a forma aceste noi formațiuni. (Institutul pentru Studiul Războiului)

Pierderi foarte mari pentru ruși în ultima zi

10:22Evaluarea britanică de sâmbătă dimineață este pe tema unităților pe care Moscova le-a trimis în Bahmut în locul trupelor Wagner:

  • „Rusia a continuat să realoce unități ale armatei regulate în sectorul Bahmut, în timp ce detașamentele de asalt ale Grupului Wagner își încheie retragerea în zonele de ariergardă.
  • VDV (forțele aeropurtate) rusești și-au asumat un rol din ce în ce mai important în Bahmut: elemente ale diviziilor 76 și 106 și două brigăzi VDV separate suplimentare sunt acum desfășurate în sector.
  • VDV sunt mult degradate față de statutul lor de „elită" de dinaintea invaziei. Cu toate acestea, comandanții ruși au încercat probabil să mențină unele dintre aceste unități încă relativ capabile ca rezervă neangajată în luptă.
  • Deoarece au fost în schimb forțați să le desfășoare pentru a menține linia frontului în Bahmut, este posibil ca întreaga forță rusă să fie mai puțin flexibilă în a reacționa la provocările operaționale.”

09:58Ucrainenii spun că, pe lângă faptul că au „lichidat” 560 de soldați inamici în ultima zi, au distrus foarte multe echipamente ale armatei ruse: 10 tancuri, 12 alte blindate, 32 de tunuri, 7 lansatoare multiple de rachete, 7 sisteme antiaeriene, 10 echipamente speciale și 22 de diferite vehicule, iar 28 de drone și 15 rachete de croazieră au fost doborâte.

Zelenski: Ucraina este pregătită pentru contraofensivă

09:33Zelenski anunță că Ucraina este pregătită pentru contraofensivă: „Credem cu tărie că vom reuși”

09:18Summitul apărării de la Singapore: Indonezia a propus un plan de pace pentru Ucraina ce include o zonă demilitarizată și un referendum ONU.

09:02 Două publicații au confirmat identitățile a peste 24.400 de soldați ruși uciși în Ucraina.

Utilizând surse publice, Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, și BBC Rusia, au stabilit numele a 24.470 de soldați ruși care au fost uciși în cele 15 luni de război.

Ucrainenii au început să se antreneze pe tancuri Abrams

08:13 Deputatul Tolstoi se luptă cu „industria transgenderilor din Vest care se infiltrează și în Rusia”. Comentator pe internet: „Slavă Domnului, în sfârșit vom trăi bine!”

08:06Trupele ucrainene încep să se antreneze pe tancurile Abrams

07:58ISW: Incursiunile din Belgorod declanșează anxietate în Rusia

01:07Șeful Wagner acuză forțele rusești că au încercat să-i arunce în aer soldații

00:25 VIDEO Zelenski ordonă verificarea adăposturilor antiaeriene: „Acest nivel de neglijenţă din oraş nu poate fi acoperit de nicio scuză” / Dispută cu primarul Klitschko

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------