Răspunsul oficialilor ruși și al milblogerilor la incursiunile transfrontaliere din regiunea rusă Belgorod dezvăluie o „anxietate sporită continuă” cu privire la războiul din Ucraina, au declarat analiștii militari pentru Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Sky News.

Atac in BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

În analiza sa zilnică a conflictului, ISW a declarat că există mai multe indicii că Kremlinul încearcă să folosească raidurile pentru a susține ideea că războiul este „existențial” pentru Rusia și Vladimir Putin și „să obțină sprijin intern pentru un război prelungit”.

Grupul de reflecție american a declarat că unii milbloggeri ruși au folosit situația din Belgorod pentru a critica conducerea de la Moscova.

Alții au „susținut că raidurile limitate preced operațiunile de contraofensivă ucrainene”, a adăugat acesta.

ISW a declarat că fostul ofițer rus Igor Girkin a susținut că activitatea crescută pe teritoriul rusesc este rezultatul faptului că forțele Moscovei au „irosit rezervele” în toamnă.

Girkin ar fi „susținut că aceste eșecuri au determinat Ucraina să înțeleagă slăbiciunile relative ale Rusiei și a sugerat că acestea au încurajat forțele ucrainene să desfășoare operațiuni chiar în interiorul Rusiei”.

El a mai spus că Kremlinul va răspunde probabil la presupusele operațiuni ucrainene „prea târziu și că sprijinul publicului pentru conducerea rusă va scădea până atunci”.

„Alți milbloggeri au susținut că raidurile din regiunea Belgorod sunt un efort ucrainean de a distrage forțele rusești de la sectoare importante ale frontului”, a adăugat ISW.

Citește și: