Secretarul de stat american Antony Blinken a ironizat armata Rusiei spunând despre ea ca este „a doua cea mai puternică din Ucraina” din punct de vedere al capacităților sale, potrivit Sky News.

soldati rusi mobilizati la razboiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Observația, făcută în timpul unei conferințe de presă la Helsinki, se referă la o afirmație din trecut a Kremlinului potrivit căreia Rusia are „a doua cea mai puternică armată din lume”.

Este o afirmație pe care „mulți au crezut-o”, a spus el.

„Astăzi, mulți consideră că armata Rusiei este a doua cea mai puternică din Ucraina - echipamentul, tehnologia, conducerea, trupele, strategia, tacticile și moralul său”, a punctat diplomatul american.

Blinken a declarat că armata Moscovei este un „studiu de caz în materie de eșec”, după ce a înregistrat 100.000 de morți „numai în ultimele șase luni”.

Invazia Rusiei, un „eșec strategic”

„(Războiul de agresiune al lui Putin) a fost un eșec strategic, diminuând în mod semnificativ puterea și influența militară, economică și diplomatică a Rusiei pentru anii care vor urma", a spus el într-un discurs rostit la sediul noului membru NATO.

Înaltul diplomat american a declarat anterior că nu poate exista o încetare a focului în conflict decât dacă acesta face parte dintr-un acord de pace „just și durabil” care include retragerea forțelor Moscovei din Ucraina.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a slăbit capacitatea noastră de a răspunde la o potențială amenințare din partea Chinei sau din altă parte - a întărit-o", a subliniat el.

Blinken a declarat că Statele Unite lucrează cu Ucraina și alți aliați pentru a ajunge la un consens în jurul elementelor de bază ale unei „păci juste și durabile" pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

SUA vor ajuta la realizarea unei „armate ucrainene a viitorului"

Blinken a afirmat și că Statele Unite vor ajuta la construirea unei „armate ucrainene a viitorului".

Acest lucru înseamnă „o forță aeriană modernă, apărare aeriană și antirachetă integrată, tancuri și vehicule blindate avansate, o capacitate națională de a produce muniție, precum și instruire și sprijin pentru a menține forțele și echipamentele pregătite pentru luptă".