Evgheni Prigojin, liderul organizației paramilitare Wagner, care s-a aflat adesea în conflict cu conducerea militară rusă, pare să fi dus mai departe această dispută, acuzând forțele pro-Moscova că au încercat să îi arunce în aer oamenii, potrivit Sky News.

Evgheni Prigojin, dezlănțuit contra șefilor armatei ruseFoto: Handout / AFP / Profimedia

Luptătorii lui Prigojin au preluat controlul orașului Bahmut din estul Ucrainei în luna mai, după luni de lupte sângeroase, iar de atunci au cedat pozițiile lor forțelor regulate rusești.

Postând astăzi pe Telegram, șeful mercenarilor a declarat că trupele sale au găsit o duzină de clădiri în care oficiali ai Ministerului Apărării au plantat explozibili, inclusiv mine antitanc.

Oficialii ar fi declarat că ordinele de a planta dispozitivele au venit de la superiorii lor.

Prigojin a declarat că mișcarea nu a fost „necesară pentru a descuraja inamicul”, deoarece zona în cauză se afla în „spate”.

„Prin urmare, putem presupune că aceste încărcături erau destinate să întâmpine unitățile Wagner care înaintau”, a spus el.

Nicio încărcătură nu a fost declanșată și nimeni nu a fost rănit, a declarat liderul Wagner, adăugând: „Presupunem că aceasta a fost o încercare de biciuire publică”.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat acuzele șefului mercenarilor.

„Clovnii care conduc armata rusă”

Nu mai departe de zilele trecute, Prigojin spunea că mercenarii săi vor continua să lupte în Ucraina dacă oamenii săi ar obține o secțiune separată a frontului fără a fi nevoiți să depindă de „clovnii" care conduc forțele armate ruse, informează Reuters.

„Dacă întregul lanț (de comandă) este 100% eșuat și va fi condus doar de clovni care transformă oamenii în carne, atunci nu vom participa la el", a declarat Prigojin, cunoscut pentru comentariile sale tranșante, adesea pline de înjurături, cu privire la desfășurarea războiului.

„Bucătarul lui Putin”, fost pușcăriaș și vânzător de hot-dog, a căpătat o notorietate în timpul celor 15 luni de război din Ucraina și i-a insultat constant pe cei mai importanți militari ai președintelui Vladimir Putin, în special pe ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General Valeri Gerasimov, în privința realizărilor de pe câmpul de luptă.

Nici Șoigu și nici Gerasimov nu au răspuns în public la insultele sale.

Prigojin, care a glumit săptămâna trecută că porecla sa ar trebui să fie „măcelarul lui Putin" și nu „bucătarul lui Putin", a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze dacă înalți oficiali ruși din domeniul apărării au comis vreo „crimă" înainte sau în timpul războiului din Ucraina.