Forțele ucrainene din capitala Kiev au anunțat vineri că au doborât peste 30 de rachete și drone rusești în cursul nopții și că două persoane au fost rănite de resturile căzute. Alertele de raid aerian au sunat peste noapte în cea mai mare parte a țării. Rusia a lansat de la începutul lunii mai și până acum aproximativ 20 de atacuri cu rachete și drone împotriva orașelor ucrainene.

Soldat ucrainean pe frontul din DonețkFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

08:47 Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Tot ce știm până acum despre atacurile raportate pe teritoriul rus de ambele părți ale frontierei. Oficialii ruși au făcut vineri noi afirmații despre intensificarea atacurilor în regiunile de frontieră ale țării, care ar fi provocat moartea și rănirea unor civili. De asemenea, a avut loc un presupus atac asupra unui oraș portuar ocupat de Rusia în Ucraina.
  • Trupele „Ahmat” ale lui Kadîrov au lansat o ofensivă în direcţia oraşului Mariinka din Doneţk, a anunțat Moscova.
  • Volodimir Zelenski admite că aderarea la NATO a Ucrainei este „imposibilă” până la încheierea războiului cu Rusia
  • Blinken ia peste picior armata rusă: „A doua cea mai puternică din Ucraina”, nu din lume.
  • Șeful Wagner acuză forțele rusești că au încercat să-i arunce în aer soldații
  • Zelenski ordonă verificarea adăposturilor antiaeriene: „Acest nivel de neglijenţă din oraş nu poate fi acoperit de nicio scuză” / Dispută cu primarul Klitschko
  • Ucraina este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova iese din actualul acord
  • SUA nu au nevoie să-şi sporească arsenalul nuclear pentru a descuraja Rusia şi China, transmite Casa Albă

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 464, LIVETEXT:

01:10 Șeful Wagner acuză forțele rusești că au încercat să-i arunce în aer soldații

Evgheni Prigojin, liderul organizației paramilitare Wagner, care s-a aflat adesea în conflict cu conducerea militară rusă, pare să fi dus mai departe această dispută, acuzând forțele pro-Moscova că au încercat să îi arunce în aer oamenii, potrivit Sky News.

00:25Volodimir Zelenski ordonă verificarea adăposturilor antiaeriene: „Acest nivel de neglijenţă din oraş nu poate fi acoperit de nicio scuză” / Dispută cu primarul Klitschko

Preşedintele ucrainean şi-a anunţat compatrioţii, în discursul său de vineri seară, că a ordonat o verificare a tuturor adăposturilor antiaeriene din țară, după moartea a trei persoane la Kiev care nu au găsit deschis un astfel de adăpost în timpul unui atac rusesc care a avut loc joi.

23:50Blinken ia peste picior armata rusă: „A doua cea mai puternică din Ucraina”, nu din lume

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a referit la armata Rusiei ca fiind „a doua cea mai puternică din Ucraina” din punct de vedere al capacităților sale.

Observația, făcută în timpul unei conferințe de presă la Helsinki, se referă la o afirmație din trecut a Kremlinului potrivit căreia Rusia are „a doua cea mai puternică armată din lume”. Este o afirmație pe care „mulți au crezut-o”, a spus el.

23:06 Ucraina este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova iese din actualul acord, iar înţelegerea cade, a declarat vineri ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski.

22:42Tot ce știm până acum despre atacurile raportate pe teritoriul rus de ambele părți ale frontierei

Oficialii ruși au făcut vineri noi afirmații despre intensificarea atacurilor în regiunile de frontieră ale țării, care ar fi provocat moartea și rănirea unor civili. De asemenea, a avut loc un presupus atac asupra unui oraș portuar ocupat de Rusia în Ucraina.

21:47SUA nu au nevoie să-şi sporească arsenalul nuclear pentru a descuraja Rusia şi China, transmite Casa Albă

Statele Unite nu consideră că trebuie să mărească dimensiunea propriului arsenal nuclear pentru a descuraja forţele combinate ale Rusiei, Chinei şi ale altor rivali, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan. El a mai spus că SUA vor respecta limitele pentru arme nucleare stabilite în tratatul New START până la expirarea acestuia în 2026, dacă Rusia va face acelaşi lucru.

Zelenski admite că aderarea la NATO a Ucrainei este „imposibilă” până la încheierea războiului

21:18 Numeroși utilizatori ai rețelelor sociale, inclusiv contul oficial al Ministerului ucrainean al Apărării, au distribuit o fotografie cu o pisică aflată într-un adăpost aerian din Kiev, noaptea trecută, iar aceasta pare a fi tare nemulțumită de întreaga situație, scrie The Guardian.

Alertele de raid aerian au sunat din nou în noaptea de joi spre vineri la Kiev, fiind raportate explozii în oraş și atacuri cu drone.

20:55Aryna Sabalenka (Belarus) a lipsit de la conferința de presă de după meci, după ce a fost întrebat despre războiul din Ucraina

Jucătoarea belarusă de tenis Aryna Sabalenka a refuzat să participe la conferința de presă de după meciul de la Openul Franței din această după-amiază, după ce a fost rugată să comenteze războiul din Ucraina de la începutul săptămânii. Numărul doi mondial a declarat că a luat această decizie pentru „propria sănătate mintală și bunăstare”, sugerând că nu s-a simțit „în siguranță” în timpul interviului de miercuri, după victoria din turul doi.

20:22 Volodimir Zelenski admite că aderarea la NATO a Ucrainei este „imposibilă” până la încheierea războiului cu Rusia

20:08 „Eșec strategic”: Bombardamentele Moscovei au un efect contrar în plan diplomatic

Pe plan diplomatic, secretarul de stat american Antony Blinken se află vineri în Finlanda, o țară nordică limitrofă Rusiei care a aderat recent la NATO.

Cu această ocazie, Blinken a respins orice încetare a focului nefavorabilă Kievului, subliniind că singura modalitate de a obține „o pace reală” este de a continua să înarmeze și să întărească Ucraina.

Trupele „Ahmat” ale lui Kadîrov au lansat o ofensivă în direcţia oraşului Mariinka

19:35Rusia: doi morți într-un atac la granița cu Ucraina

Cel puțin doi civili au fost uciși și 21 răniți vineri în bombardamente asupra regiunii ruse Belgorod, la granița cu Ucraina, potrivit AFP.

De mai multe zile, regiunea Belgorod este ținta unor lovituri de o intensitate fără precedent pe teritoriul rus de la începutul conflictului cu Ucraina, anul trecut.

19:06Trupele „Ahmat” ale lui Kadîrov au lansat o ofensivă în direcţia oraşului Mariinka din Doneţk, a anunțat Moscova.

Oraşul Mariinka, acum în ruine, a fost pe linia frontului încă de la începutul invaziei, iar armata ucraineană a declarat că există unităţi cecene în diferite puncte de-a lungul liniilor de front din regiunea Doneţk.

18:30 „Numai Rusia poate pune capăt acestui război”, spune ambasada SUA la Kiev, într-un mesaj postat pe Tweeter.

18:11Autoritățile franceze au scos la vânzare un castel de lux în valoare de mai multe milioane de euro confiscat de la oligarhul rus Boris Berezovski, vechi opozant al președintelui rus Vladimir Putin și care în 2013 a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie, conform The Guardian.

18:00Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat vineri că va propune amendamente la o lege referitoare la influenţa nejustificată a Rusiei în politica poloneză, pe care tocmai a promulgat-o săptămâna aceasta, reacţionând astfel la criticile potrivit cărora acest text ar viza de fapt politicienii din opoziţie înainte de alegerile prevăzute pentru toamna acestui an.

Putin acuză „răuvoitori” care încearcă să destabilizeze Rusia din interior şi dă ordin ca acest lucru să nu fie permis „sub nicio formă”

17:50Statele Unite nu cred că trebuie să-și mărească dimensiunea propriului arsenal nuclear pentru a descuraja forțele combinate ale Rusiei, Chinei și ale altor rivali, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, citat de Reuters.

Într-un discurs în care a încercat să convingă Moscova și Beijingul să discute despre controlul armelor, Jake Sullivan a mai spus că Statele Unite vor respecta limitele privind armele nucleare stabilite prin Tratatul Noul START până la expirarea acestuia în 2026, dacă Rusia va face același lucru.

17:09 Denis Pușilin, șeful administrației instalate de ruși în regiunea Donețk, a susținut vineri că trei persoane au murit și alte patru au fost rănite, inclusiv o fetiță de 3 ani, de atacuri ale forțelor armate ucrainene.

Într-o postare pe Telegram, el a afirmat că Ucraina „continuă să lanseze lovituri deliberate asupra zonelor pașnice din Republica [Populară Donețk]”. Potrivit lui Pușilin, „s-au înregistrat distrugeri ale unor facilități rezidențiale și sociale”.

Donețk este una dintre regiunile ucrainene pe care Federația Rusă susține că le-a anexat.

16:30 Ce a mai declarat Putin despre „răuvoitorii” care încearcă să destabilizeze Rusia din interior

„Astăzi, vom aborda aceste probleme care ţin de asigurarea securităţii Rusiei, în acest caz fiind vorba de securitatea politică internă”, a anunţat Putin în debutul unei şedinţe a Consiliului rus de Securitate, care s-a desfăşurat prin videoconferinţă. El a menţionat în context ca fiind „extrem de importante” relaţiile dintre cele 190 de grupuri etnice din Federaţia Rusă, după ce, în martie, Moscova a scos în afara legii Forumul Popoarelor Libere post-Rusia, o organizaţie fondată de activişti ai opoziţiei care pledează pentru independenţa multiplelor grupuri etnice din Rusia.

16:01 Portul rusesc Taman, de la Marea Neagră, este pe cale să suspende exporturile de gaz petrolier lichefiat (GPL) extrem de exploziv, din cauza îngrijorărilor legate de atacurile cu drone, au declarat vineri pentru Reuters trei surse care cunosc situația.

Rusia a fost supusă unor atacuri repetate în ultimele săptămâni, unele cu drone, inclusiv asupra Moscovei, rafinăriilor de petrol din sudul Rusiei și a unui depozit de combustibil din apropierea podului strategic care leagă Rusia continentală de Crimeea.

Operatorii feroviari din Rusia și Kazahstan au anunțat deja că intenționează să restricționeze transporturile de marfă către Taman, care reprezintă aproximativ 7,5% din totalul exporturilor de GPL ale Rusiei.

Rusia spune că a lovit toatele țintele atacului de azi-noapte

15:56Un oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie a confirmat că forțele ucrainene au bombardat orașul-port Berdyansk, de la Marea Azov, și că mai multe persoane au fost rănite.

„Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare”, a scris Vladimir Rogov mesagerie Telegram, adăugând că în atac au fost folosite rachete britanice „Storm Shadow”.

Pe rețelele de socializare au apărut noi imagini cu loviturile asupra portului:

15:47Încă o zi în care Moscova susține că și-a atins toate țintele în cadrul ultimului atac aerian, deși ucrainenii spun că au doborât 15 rachete și 21 de drone azi-noapte.

Armata rusă a declarat vineri că a bombardat și „atins" în timpul nopții sisteme de apărare antiaeriană din Ucraina

„Noaptea trecută, forțele aerospațiale rusești au efectuat un atac grupat, folosind arme de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune din aer, asupra sistemelor de apărare antiaeriană inamice care acoperă infrastructuri militare cheie", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, asigurând că a lovit toate țintele. (AFP)

15:33Kremlinul, despre posibila aderare a Ucrainei la NATO: „Este una dintre principalele noastre surse de iritare, ar fi o problemă pentru mulți, mulți ani”

Kadîroviții ar fi fost trimiși în ofensiva în Mariinka

15:11 Semnal major privind o aderare a Ucrainei la NATO: „Această cale le este deschisă”

14:48Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că grupul „Ahmat" al forțelor speciale cecene a lansat o ofensivă în apropierea orașului Mariinka, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, potrivit agențiilor de presă rusești.

14:29 Zelenski a declarat vineri că a ordonat un audit complet al adăposturilor antiaeriene din capitala Kiev și din întreaga țară.

El a făcut această declarație în timpul unei reuniuni guvernamentale de securitate la nivel înalt, la o zi după ce trei persoane au fost ucise în capitală după ce nu au putut avea acces la un adăpost în timpul unui atac aerian rusesc.

Lupte în regiunea rusă Belgorod

14:10 VIDEO A doua zi de lupte în regiunea Belgorod / Legiunea Libertatea Rusiei: „Avem răniți, dar libertatea se câștigă prin sânge”

14:07Președintele Vladimir Putin a declarat vineri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, că „răuvoitorii" încearcă din ce în ce mai mult să destabilizeze Rusia și că acest lucru trebuie împiedicat.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că în niciun caz nu li se va permite să facă acest lucru", a spus Putin.

13:39 Japonia și țările cu vederi similare trebuie să fie unite și să mențină sancțiunile împotriva Rusiei până când aceasta va pune capăt agresiunii sale în Ucraina, a declarat vineri ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi.

„Judecând după situație și mai ales după ceea ce spune și face Rusia, cred că este important ca G7 și țările cu poziții similare să rămână în continuare unite și să continue sancțiunile severe împotriva Rusiei", a declarat Hayashi.

El a spus că speră ca sancțiunile să încurajeze Rusia să pună „capăt agresiunii sale cât mai curând posibil, astfel încât să putem ajunge la faza în care să putem folosi dialogul și negocierile de pace". (Reuters)

Blinken: Războiul lui Putin, un „eșec strategic”

13:14 Președintele polonez Andrzej Duda a declarat vineri că va propune amendamente la legea recent adoptată privind influențarusă, reacționând la criticile potrivit cărora aceasta ar putea duce la interzicerea politicienilor din opoziție de a ocupa funcții publice.

Duda anunțase luni că va promulga proiectul de lege pentru a permite unui grup de experți să investigheze dacă partidul de opoziție Platforma Civică a permis ca Polonia să fie influențată în mod nejustificat de Rusia și, în consecință, să fie prea dependentă de energia sa atunci când se afla la putere.

13:09 În portul ucrainean Berdyansk, aflat sub ocupație ruse, au fost raportate mai multe explozii.

13:04 Antony Blinken: Războiul lui Vladimir Putin a fost un „eșec strategic” pentru Rusia

Rușii raportează bombardamente în regiunile Bryansk și Belgorod

12:38 Guvernatorul regiunii rusești Bryansk a declarat vineri că patru case au fost avariate după ce forțele ucrainene au bombardat un oraș din apropierea graniței. Nu au fost semnalați răniți, a adăugat guvernatorul Alexander Bogomaz.

12:33 Un oficial instalat de Rusia în Zaporojie a declarat vineri că forțele ucrainene au lovit un „spital de campanie" în această regiune, fără a oferi alte detalii.

„Informațiile privind victimele și pagubele sunt în curs de clarificare", a scris pe Telegram Vladimir Rogov.

12:02 Înalt emisar chinez: Nici Ucraina, nici Rusia nu au închis „ferm” ușa negocierilor

11:51Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat vineri că două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite după ce forțele ucrainene au bombardat un drum din orașul Maslova Pristan, în apropiere de granița cu Ucraina.

„Fragmente de obuze au lovit mașini care treceau prin zonă. Două femei călătoreau într-una dintre ele. Acestea au murit pe loc din cauza rănilor suferite", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Kievul a fost atacat peste noapte cu 15 rachete și 21 de drone

11:38 China este dispusă să ia în considerare trimiterea unei alte delegații în Europa pentru discuții privind rezolvarea crizei ucrainene, a declarat vineri trimisul său special pentru afaceri eurasiatice, Li Hui.

Li a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că este posibil ca deplasarea sa europeană de luna trecută, fiind prima vizită pentru a promova o soluționare politică a crizei, să nu ducă la niciun rezultat imediat.

„Am simțit că există un decalaj mare între pozițiile ambelor părți", a spus el despre Rusia și Ucraina.

10:43Contul de Telegram al șefului armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, a publicat detalii despre atacul de azi-noapte:

„În jurul orei 23:00, inamicul a atacat Kievul cu drone kamikaze Shahed-136/131. Acestea s-au apropiat dinspre sud, folosind terenul și albia râului Nipru.

În jurul orei 03:00, rachetele de croazieră X-101/X-555, lansate de bombardierele strategice Tu-95MS din Marea Caspică, se aflau deja în spațiul aerian ucrainean. Acestea au venit dinspre nord, atacând Kievul, și au efectuat manevre în încercarea de a induce în eroare apărarea noastră aeriană.

Trupele și mijloacele de apărare aeriană ale Forțelor Aeriene, în cooperare cu unitățile de apărare aeriană ale Forțelor de Apărare ucrainene, au distrus toate cele 15 rachete de croazieră și 21 de drone de atac!”

Pierderi mari pentru ruși în ultima zi

10:08 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 540 de soldați, 15 tancuri, 12 alte blindate, 27 de tunuri, 28 de diferite vehicule, 7 echipamente speciale și două sisteme antiaeriene.

10:01 VIDEO Două orașe rusești din Smolensk, atacate peste noapte de drone cu rază lungă de acțiune

09:29 VIDEO Cecenii s-au întors împotriva lui Evgheni Prigojin: Numărul 2 al lui Kadîrov îl provoacă la o înfruntare „față în față”

Cum a reacționat armata rusă la raidul din Belgorod

09:04 Evaluarea britanică de vineri dimineață se concentrează pe noul raid de pe teritoriul rusesc:

  • „Începând din dimineața zilei de joi, grupuri de partizani au atacat regiunea rusă Belgorod pentru a doua oară în zece zile.
  • Într-o situație complexă pe câmpul de luptă, ceea ce păreau a fi drone au lovit, de asemenea, orașul Belgorod (35 km în interiorul Rusiei), în timp ce autoritățile au evacuat civili din orașul de frontieră Șebikino în urma bombardamentelor ucrainene.
  • Probabil că forțele militare și de interne ale Rusiei au înregistrat un succes mai rapid în a stăvili acest raid decât pe cel precedent.
  • Cu toate acestea, potrivit propriului comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, acesta a recurs la desfășurarea întregii game de putere de foc pe propriul teritoriu, inclusiv elicoptere de atac și un lansator de rachete termobarice grele TOS-1A.
  • Comandanții ruși se confruntă acum cu o dilemă dificilă: dacă să consolideze apărarea în regiunile de frontieră ale Rusiei sau să își întărească liniile din Ucraina ocupată.”

Rușii spun că au fost bombardate două sate din Bryansk

08:37 Două sate din vestul regiunii rusești Bryansk au fost bombardate de forțele ucrainene, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat vineri guvernatorul regional Alexander Bogomaz într-o serie de postări pe Telegram.

Atacurile ar fi avut loc asupra satelor Lomakovka și Novaya Pogoshch, situate în apropiere de granița cu regiunile ucrainene Cernihiv și Sumî. (Reuters)

08:08 Statele Unite au încetat să mai transmită Rusiei notificări din cadrul tratatului New START

07:38 Companiile aeriene chineze evită să survoleze spațiul aerian rusesc în zborurile recent aprobate spre și dinspre Statele Unite, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightAware și a oficialilor din industrie.

La 3 mai, Departamentul de Transport al SUA a anunțat că va permite companiilor aeriene chineze să mărească numărul de servicii de transport de pasageri la 12 zboruri săptămânale dus-întors pe relația cu SUA, un număr egal cu cel permis de Beijing pentru transportatorii americani. Anterior, erau permise doar opt zboruri săptămânale ale transportatorilor chinezi. (Reuters)

06:40Primarul Kievului anunţă explozii şi atacuri cu drone, fiind emise alerte de raid aerian pentru întreaga ţară

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------