Polonia a anunțat joi după-amiaza că a predat Republicii Moldova un „transport uriaș” de arme și muniții pentru a o ajuta să facă față tentativelor de destabilizare ale Rusiei, relatează Polsat News.

Mariusz Kaminski alaturi de premierul MorawieckiFoto: Grzegorz Banaszak / Zuma Press / Profimedia Images

Ministrul polonez al internelor, Mariusz Kaminski, a fost cel care a făcut anunțul, afirmând că transportul este destinat ministerului afacerilor interne de la Chișinău în contextul în care Republica Moldova a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze țara prin răsturnarea guvernului său pro-occidental.

„Am decis să predau poliției moldovenești un uriaș transport de arme, muniții și echipamente”, a anunțat joi după-amiaza Kaminski, după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a ajuns în Rep. Moldova alături de aproape alți 50 șefi de stat și lideri europeni pentru summitul Comunității Politice Europene.

„În ziua vizitei premierului Morawiecki la Chișinău, șase avioane poloneze dotate cu echipamente pentru prevenirea încercărilor de destabilizare a țării au ajuns în Moldova”, a declarat ministrul polonez al internelor.

„Moldova independentă și suverană, rezistând tentativelor de destabilizare internă, are nevoie de sprijinul nostru. De aceea am decis să predau poliției moldovenești un transport imens de arme, muniții și echipamente din serviciile subordonate Ministerului Internelor și Administrației”, a motivat Mariusz Kaminski.

Polonia a trimis arme Moldovei înaintea summitului organizat de Chișinău

Kaminski a precizat că echipamentele au ajuns deja în Rep. Moldova, fiind transportate în cursul nopții cu șase avioane, dintre care două aeronave C-130 Hercules și patru CASA C-295M.

Kaminski a mai anunțat că Polonia l-a adăugat miercuri pe lista sa de sancțiuni pe oligarhul moldovean Ilan Şor, unul dintre pionii centrali ai tentativelor Moscovei de a destabiliza Chișinăul, alături de partidul său pro-rus „ȘOR”.

„Extinderea listei de sancțiuni și transportul de arme reprezintă pași suplimentari către consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și țările Uniunii Europene”, a mai spus ministrul polonez.

Polonia a făcut un anunț asemănător în data de 24 februarie, când a precizat că a transferat Ucrainei un prim lot de tancuri Leopard 2 cu ocazia unei vizite făcute la Kiev de premierul Morawiecki la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 463-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.