Kievul a fost din nou ținta unui atac rusesc. Joi dimineața devreme rachete rusești au lovit capitala ucraineană și trei persoane, dintre care doi copii, au murit. Cinci persoane au fost rănite joi în urma bombardamentelor din cursul nopții în orașul rusesc Shebekino din Belgorod, care au avariat mai multe clădiri, a declarat guvernatorul regiunii. Joi, 47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE se reunesc joi în Republica Moldova, la Bulboaca, unde are loc cea de a doua reuniune a comunității politice europene.Volodimir Zelenski a fost primit de Maia Sandu.

Militari ruși pe frontul din UcrainaFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

07:33Noul articol live, cu evenimentele de vineri, este aici

Rezumatul evenimentelor recente:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 463, LIVETEXT:

21:42 Prim-miniștrii Olandei și Poloniei au anunțat intenția țărilor lor de a antrena piloți ucraineni pe avioanele de luptă F-16, relatează CNN.

„Am stabilit programul pentru acele antrenamente. Polonia va ajuta Ucraina să antreneze piloții avioanelor F-16”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova.

21:26 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că Ucraina și aliații săi sunt încă „foarte departe” de a putea asigura pacea în țară, dar a adăugat că orice viitoare garanție de securitate occidentală pentru Ucraina trebuie să fie diferită de statutul membrilor europeni NATO, relatează Reuters.

20:38Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat joi că a descoperit un complot al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA) care foloseşte programe malware necunoscute anterior pentru a accesa aşa-numitele vulnerabilităţi de tip backdoor din telefoanele iPhone ale Apple, transmite Reuters, potrivit News.ro.

19:50Pentagonul a anunțat că Departamentul Apărării al SUA va cumpăra sisteme antiaeriene Gepard pentru Ucraina în valoare de 118,3 milioane de dolari.

19:11Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a primit o puternică demonstrație de sprijin din partea aliaților prezenți la un summit din Republica Moldova privind furnizarea de avioane de luptă la Kiev pentru a ajuta la respingerea forțelor ruse, relatează Reuters.

18:40Pentagonul cumpără Starlink pentru Ucraina

Starlink, serviciul de comunicații prin satelit lansat de miliardarul Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul american al Apărării, care va cumpăra acele servicii prin satelit pentru Ucraina, a declarat joi Pentagonul într-un comunicat.

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat o declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei

18:16Ambasada Ucrainei la Bucureşti a transmis că președinetel Volodimir Zelenski a mulţumit întregului popor român pentru solidaritatea cu Ucraina şi i-a transmis președintelui Iohannis „recunoştinţa specială” pentru „contribuţia personală” la susţinerea Ucrainei şi la „consolidarea capacităţilor de apărare a acesteia”.

„Volodimir Zelenski a subliniat importanţa faptului că România a oferit adăpost temporar cetăţenilor ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele ca urmare a războiului agresiv declanşat de Rusia. Liderii au discutat despre paşii următori în asistenţa acordată de România Ucrainei pentru a contracara invazia rusă, inclusiv despre consolidarea politicii de sancţiuni internaţionale şi aducerea Rusiei în faţa justiţiei pentru crimele de război comise pe teritoriul ţării noastre”, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

„Părţile au subliniat importanţa creşterii sprijinului acordat Ucrainei pe drumul său către UE şi NATO”, iar semnarea de către cei doi şefi de stat a unei declaraţii de susţinere a integrării euro-atlantice a Ucrainei „a reprezentat o dovadă a acestei poziţii clare din partea României”, subliniază reprezentanţa diplomatică a Kievului.

„Semnarea acestui document este un pas important înaintea summitului NATO din iulie de la Vilnius”, a arătat Volodimir Zelenski.

18:00 Şeful statului Klaus Iohannis şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski au transmis, joi, o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.

Conform sursei citate, România va continua să promoveze sprijinul politic şi practic al Alianţei pentru Ucraina în vederea asigurării abilităţii Ucrainei de a-şi apăra în mod eficient suveranitatea şi integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să îşi aprofundeze interoperabilitatea cu NATO şi să îşi modernizeze forţele de securitate şi militare.

Cei doi şefi de stat „iau act că România susţine Ucraina în vederea obţinerii statutului de stat membru NATO de îndată ce condiţiile vor fi îndeplinite şi continuă să lucreze împreună pentru a susţine stabilitatea şi rezilienţa statelor vulnerabile din regiune, afectate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse, pentru a asigura libertatea şi siguranţa navigaţiei în Marea Neagră, în concordanţă cu normele şi principiile internaţionale, dar şi pentru a obţine securitate, stabilitate, democraţie şi prosperitate de durată în regiunea Mării Negre”, conform declaraţiei citate.

O nouă explozie în Belgorod ar fi fost produsă de o dronă

17:23 Două persoane au fost rănite când un dispozitiv necunoscut a explodat în orașul rus Belgorod, a anunțat joi guvernatorul regiunii, relatează Reuters.

„Conform datelor preliminare, o dronă a căzut pe carosabil”, a declarat guvernatorul Belgorodului Viaceeslav Gladkov pe Telegram Telegram.

17:07Parlamentul European a aprobat, joi, un proiect de lege pentru creşterea producţiei europene de muniţii şi rachete care urmărește să accelereze livrarea de muniţii şi rachete în Ucraina şi să ajute statele membre să îşi refacă arsenalele.

16:33 Legiunea Libertatea pentru Rusia a postat joi două videoclipuri care prezintă explozii geolocalizate de CNN în interiorul regiunii Belgorod, de la granița Rusiei, susținând că au lovit ținte militare.

16:11FOTO Polonia a anunțat joi după-amiaza că a predat Republicii Moldova un „transport uriaș” de arme și muniții pentru a o ajuta să facă față tentativelor de destabilizare ale Rusiei.

15:50Ministerul ucrainean al renovării și infrastructurii a declarat joi că acordul de export de cereale la Marea Neagră, intermediat de ONU, a fost din nou oprit, deoarece Rusia a blocat înregistrarea navelor din toate porturile ucrainene, relatează Reuters.

15:44 Liderul grupului Wagner Evgheni prigojin a declarat ă mercenarii săi vor continua să lupte în Ucraina dacă oamenii săi ar obține o secțiune separată a frontului fără a fi nevoiți să depindă de „clovnii" care conduc forțele armate ruse, informează Reuters.

15:34Aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi pe ordinea de zi în timpul summitului NATO din iulie, a declarat ministrul de externe al Ungariei, joi, pe pagina sa de Facebook, relatează Reuters.

„Trebuie să fim clari în acest sens: aderarea la NATO a unei țări aflate în prezent în război nu poate fi pe ordinea de zi”, a spus Peter Szijjarto, adăugând că nici un calendar pentru Ucraina nu trebuie discutat.

15:03 FOTO Șeful unui stat european a zburat peste 3.500 de kilometri pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) găzduit joi de Republica Moldova, ilustrând importanța geopolitică a evenimentului organizat de Chișinău.

15:00Prioritatea Rusiei în regiunea de frontieră Belgorod este de a ajuta locuitorii și de a-i sprijini pe cei care au nevoie de relocare temporară, a declarat joi Kremlinul, în urma a trei tentative de incursiuni transfrontaliere dinspre Ucraina și a bombardamentelor intense asupra zonei, informează Reuters.

Kremlinul, supărat că nu sunt criticate atacurile din Belgorod

14:54Kremlinul a denunţat lipsa criticilor internaţionale după ceea ce spun că sunt lovituri ucrainene asupra regiunii ruseşti Belgorod, la graniţa cu Ucraina, unde Rusia a declarat joi că a respins un atac major, relatează AFP.

„Comunitatea internațională are toate oportunitățile de a vedea imagini, de a citi articole care descriu atacurile asupra clădirilor rezidențiale”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Și încă niciun cuvânt care să critice sau să condamne regimul de la Kiev pentru asta”, a acuzat el.

14:31 Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană. Ciprul a devenit membru al UE având o problemă teritorială. Moldova la fel poate să facă acest lucru, a declarat joi Josep Borrell, șeful diplomației europene, într-un semnal puternic pentru Chișinău privind viitorul său european.

14:14Oamenii care fug de bombardamentele din orașul Shebekino din Belgorod din Rusia, la granița cu Ucraina, au început să sosească la centrele de cazare, a declarat guvernatorul joi, în timp ce armata rusă afirmă că a respins un atac la granița sa, relatează AFP. Un prim centru s-a umplut.

„Cel mai mare centru municipal de cazare temporară se umple treptat, așa că toate sosirile din Shebekino sunt trimise într-un mod organizat către alte centre neocupate”, a spus Viaceslav Gladkov pe Telegram.

13:55Belgorod pare că devine noua zonă fierbinte a războiului. Regiunea rusă care se învecinează cu Harkovul a fost supusă unor bombardamente intense în ultimele zile, iar joi canalele rusești pro-război relatau că are loc o nouă incursiune a partizanilor ruși anti-Kremlin, variantă respinsă categoric de autoritățile ruse. Mai mult, departamentul militar susține că au fost dejucate trei atacuri.

13:05O instanță rusă a amendat joi în premieră WhatsApp, aceasta fiind sancționată cu 3 milioane de ruble (37.080 de dolari) fiindcă nu a șters conținut interzis în Rusia.

12:29Porţile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă o ţară nu se poate alătura Alianţei cât timp se află în mijlocul unui război, a declarat joi, la Oslo, ministrul de externe german Annalena Baerbock, potrivit Reuters.

Șeful FSB: Occidentul incită Moldova să participe la războiul din Ucraina

12:02Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, a acuzat joi într-o intervenție rară că Occidentul incită „în mod activ” Republica Moldova să ia parte la războiul din Ucraina.

11:50Șeful companiei nucleare de stat rusești Rosatom a declarat joi că apreciază munca depusă de șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, pentru protejarea centralei din Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează TASS, citată de Reuters.

Interfax l-a citat pe șeful Rosatom spunând că Rusia urmează principiile planului de siguranță al lui Grossi pentru centrala Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei din martie 2022, dar care rămâne în apropierea liniei frontului din Ucraina.

11:28 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Ministerul rus al Apărării, gărzile de frontieră, serviciile de urgență și autoritățile locale îi raportează în mod constant președintelui Vladimir Putin despre situația din regiunea Belgorod, a relatat agenția de presă de stat TASS, scrie Reuters.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov, a fost supusă unor bombardamente intense în ultimele zile.

Luna trecută, un raid transfrontalier al forțelor pro-ucrainene a capturat pentru scurt timp mai multe așezări de frontieră.

11:10Analiză: Ce este ​„Sindromul Ucraina”, bomba cu ceas pe care armata rusă încearcă să o ascundă sub preș

10:58Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, în timpul unei călătorii în Republica Moldova, că Ucraina este pregătită să facă parte din alianța militară NATO și că Kievul așteaptă ca blocul comunitar să fie pregătit pentru a admite țara sa în UE, informează Reuters.

Zelenski participă la summit-ul din Republica Moldova

09:48NATO va monitoriza cerul deasupra Republicii Moldova în timp ce aproape 50 de lideri europeni participă la un summit în apropierea granițelor Ucrainei pentru a-și arăta sprijinul pentru ambele țări, în timp ce Kievul pregătește o contraofensivă împotriva invaziei Rusiei, informează Reuters.

09:39Președintele ucrainean Volodimir Zelenski participă joi la summit-ul din Republica Moldova.

09:20Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că va merge în curând în Turcia pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, relatează Reuters.

„Am vorbit cu președintele Recep Tayyip Erdoğan la începutul acestei săptămâni și voi călători și eu la Ankara în viitorul apropiat pentru a continua să abordăm modul în care putem asigura cea mai rapidă aderare posibilă a Suediei", a declarat el în timpul unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din cadrul NATO la Oslo.

Suedia și Finlanda au început procesul de a se alătura alianței în mai 2022, la trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina. Finlanda s-a alăturat în aprilie 2023, dar atât Ungaria, cât și Turcia nu au ratificat încă intrarea Suediei.

Turcia susține că populația kurdă din Suedia adăpostește persoane pe care le consideră teroriști, în timp ce Ungaria și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că miniștrii guvernului din Suedia au criticat bilanțul Ungariei în ceea ce privește drepturile omului, democrația și statul de drept.

09:10​Calificată în turul trei la Roland Garros, Aryna Sabalenka a fost protagonista unui moment tensionat la conferința de presă pe care a susținut-o după ce a învins-o pe conaționala ei Iryna Shymanovich. O jurnalistă din Ucraina a întrebat-o pe sportiva din Belarus dacă poate condamna public războiul, dar aceasta nu a vrut să coopereze.

09:02Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor asupra orașului rusesc de frontieră Shebekino, informează Reuters.

„Forțele armate ale Ucrainei au tras asupra centrului și periferiei orașului", a adăugat el.

O clădire rezidențială a fost lovită direct, a spus el, iar alte câteva clădiri au fost avariate.

08:53O aeronavă militară de transport rusă a fost interceptată, marţi, de forţele aeriene române care se află în misiune de poliţie aeriană în regiunea Ţărilor Baltice.

Reuniune europeană, aproape de război

08:30 Un atac aerian asupra capitalei Ucrainei în primele ore ale zilei de joi a făcut trei morţi, printre care doi copii, au anunţat primarul oraşului Kiev, Vitali Kliciko, şi autorităţile militare, notează AFP.

08:15 La 160 de kilometri de Odesa, ​47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE se reunesc joi în Republica Moldova, la Bulboaca, unde are loc cea de a doua reuniune a comunității politice europene.

00:43Zelenski: Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară. Toate statele maritime văd acum ce ar putea ameninţa porturile şi apele lor, dacă Rusia reuşeşte să blocheze navigaţia în Marea Neagră.

00:33Casa Albă afirmă că susține summitul de pace din Ucraina - chiar și fără Rusia

"Discutăm cu ucrainenii de multe, multe luni", a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică. "Președintele Zelensky are o propunere în 10 puncte pentru ceea ce el numește o pace dreaptă - și noi ajutăm încercând să lucrăm cu echipa sa pentru a ajuta la actualizarea acesteia.", potrivit CNN.

Statele Unite sprijină "mișcările spre pace", dar orice propunere trebuie să aibă sprijinul președintelui ucrainean pentru a fi "credibilă și durabilă", a spus el. Actualul asalt al Rusiei asupra Ucrainei nu a fost "actul națiunii care are un proiect serios de diplomație în acest moment", a adăugat el.

00:26Maia Sandu acuză Rusia de lipsă de respect față de Republica Moldova / Zaharova acuză „minciuni”

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu au fost niciodată bazate pe respect, în ciuda eforturilor guvernării de la Chişinău, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat miercuri seara la TVR Moldova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins, într-o postare pe canalul său de Telegram, acuzaţiile preşedintei Republicii Moldova.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • S-ar putea să nu fie posibilă trimiterea lui Vladimir Putin la Haga pentru a se confrunta cu acuzații de crime de război dacă el este singura persoană cu care Occidentul trebuie să negocieze încetarea războiului din Ucraina, a spus Emmanuel Macron, relatează The Guardian.
  • Maia Sandu acuză Rusia de lipsă de respect față de Republica Moldova / Zaharova acuză „minciuni”
  • Zelenski: Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară. Toate statele maritime văd acum ce ar putea ameninţa porturile şi apele lor, dacă Rusia reuşeşte să blocheze navigaţia în Marea Neagră
  • Președintele croat Zoran Milanovic, cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse, a spus că sloganul „Slava Ukrainia” [Glorie Ucrainei] are aceeași origine cu sloganul mișcării Ustașa, un grup de extremă dreaptă care a activat în țară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Ukrainska Pravda.
  • Statele Unite au deblocat miercuri o nouă tranșă de ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat Pentagonul într-un comunicat de presă, potrivit AFP.
  • Rusia înlocuiește trupele grupului Wagner care au cucerit orașul cu unități mai puțin eficiente, începând de miercuri și până pe 5 iunie, a declarat Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), pentru Sky News.
  • Ucraina are dreptul de a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei atunci când se califică drept autoapărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit pentru Deutsche Welle pe 31 mai, relatează Kyiv Independent.

----------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro