Porţile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă o ţară nu se poate alătura Alianţei cât timp se află în mijlocul unui război, a declarat joi, la Oslo, ministrul de externe german Annalena Baerbock, potrivit Reuters.

Steagul NATOFoto: DreamsTime / Erix2005

„Politica NATO a porţilor deschise rămâne în vigoare, dar, în acelaşi timp, este clar că nu putem vorbi despre acceptarea de noi membri (care sunt) în mijlocul unui război”, le-a spus ea reporterilor în marja reuniunii şefilor diplomaţilor din statele membre.

La rândul său, ministrul de externe francez Catherine Colonna a afirmat că Alianţa are nevoie să gândească ce fel de garanţii de securitate poate oferi Ucrainei.

Prezent şi el la reuniunea de două zile de la Oslo, ministrul eston Margus Tsahkna a spus că Ucrainei ar trebui să i se ofere o „cale foarte clară” spre aderarea la NATO.

„Trebuie să avem o cale foarte credibilă pentru Ucraina pentru a deveni membru NATO”, a pledat de asemenea ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, citat de Reuters și Agerpres.

Și șeful alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, a spus miercuri că Ucraina nu va putea adera la NATO atât timp cât războiul continuă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, în timpul unei călătorii în Republica Moldova, că Ucraina este pregătită să facă parte din alianța militară NATO și că Kievul așteaptă ca blocul comunitar să fie pregătit pentru a admite țara sa în UE, mai scrie Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 463-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.