Belgorod pare că devine noua zonă fierbinte a războiului. Regiunea rusă care se învecinează cu Harkovul a fost supusă unor bombardamente intense în ultimele zile, iar joi canalele rusești pro-război relatau că are loc o nouă incursiune a partizanilor ruși anti-Kremlin, variantă respinsă categoric de autoritățile ruse. Mai mult, departamentul militar susține că au fost dejucate trei atacuri. Pe rețelele de socializare circulă imagini potrivit cărora o armă rară a Moscovei ar fi fost distrusă de insurgenți.

Regiunea Belgorod atacatăFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că a dejucat trei atacuri ucrainene în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, au relatat agențiile de presă rusești, informează Reuters.

Agenția de știri de stat TASS a citat ministerul apărării, care a declarat că forțele sale au împiedicat unitățile ucrainene să treacă granița în Rusia și că forțele Kievului au fost respinse.

Și canalele de Twitter care urmăresc situația din zona de conflict spun că din informațiile preliminare forțele ucrainene, alături de unități ale Corpului Voluntarilor Ruși, au trecut din nou granița în regiunea Belgorod, iar la punctul de control de frontieră Shebekino au loc lupte grele cu blindate și tancuri.

Armata rusă ar fi utilizat lansatoare de rachete multiple TOS-1 în regiunea Belgorod împotriva unităților Legiunii Libertății Rusiei și ale Corpului Voluntarilor Ruși, după ce acestea ar fi trecut granița în regiune joi dimineață.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri că opt persoane au fost rănite și unele clădiri au fost avariate în bombardamentele efectuate în cursul nopții de forțele ucrainene.

El a spus că o clădire rezidențială din orașul de frontieră Shebekino a fost incendiată după ce a fost lovită de sisteme de rachete Grad.

Comandamentul operativ din regiunea Belgorod a declarat că situația este „complicată", dar nu există o nouă inscursiune a „grupurilor de sabotaj”, potrivit BBC Rusia.

Canalele rusești pro-război au vehiculat joi că „tancuri au pătruns” la granița Rusiei cu Ucraina în regiunea tot mai atacată în ultima vreme.

Canalul Ukraine Weapons Tracker, care urmărește echipamentul militar implicat în războiul din Ucraina, susține că „uraiașul” Moscovei, un mortier autopropulsat rusesc 2S4 Tyulpan de 240 mm, cel mai mare din lume, și un camion de aprovizionare au fost distruse de forțele rusești ucrainene sau pro-ucrainene în apropiere de Shebekino.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini video care ar fi fost surprinse în orașul rusesc de frontieră Shebekino după așa-zisul atac al forțelor armatate ucrainene. Clădirea administrativă din localitate fusese lovită.

Și la o secție de poliție ar fi izbucnit un incendiu.

„Forțele armate, polițiștii de frontieră, Serviciul Federal de Securitate, Rosgvardia se află la fața locului. Dar au loc bombardamente masive", a susținut guvernatorul rus.

Autoritățile ucrainene nu comentează situația de la granița cu regiunea Belgorod.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Ministerul rus al Apărării, gărzile de frontieră, serviciile de urgență și autoritățile locale îi raportează în mod constant președintelui Vladimir Putin despre situația din regiunea Belgorod, relatează Reuters, citând agenția de presă de stat TASS.

Luna trecută, într-un raid transfrontalier, forțele pro-ucrainene au capturat pentru scurt timp mai multe așezări de la frontiera ruso-ucraineană.

Urmărește ultimele evoluții din a 463-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.