​Președintele Volodimir Zelenski a sosit joi în Moldova pentru un summit al liderilor europeni cu o puternică valoare simbolică în contextul războiului pornit de Vladimir Putin.

Maia Sandu și Volodimir Zelenski Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia

47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE se reunesc la în Republica Moldova, la Bulboaca, la câțiva zeci de kilometri de Ucraina pentru a transmite un mesaj de susținere a celor două țări aflate în vizorul Rusiei. La Bulboaca are loc cea de a doua reuniune a comunității politice europene.

18:11Ambasada Ucrainei la Bucureşti a transmis că președinetel Volodimir Zelenski a mulţumit întregului popor român pentru solidaritatea cu Ucraina şi i-a transmis președintelui Iohannis „recunoştinţa specială” pentru „contribuţia personală” la susţinerea Ucrainei şi la „consolidarea capacităţilor de apărare a acesteia”,

„Volodimir Zelenski a subliniat importanţa faptului că România a oferit adăpost temporar cetăţenilor ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele ca urmare a războiului agresiv declanşat de Rusia. Liderii au discutat despre paşii următori în asistenţa acordată de România Ucrainei pentru a contracara invazia rusă, inclusiv despre consolidarea politicii de sancţiuni internaţionale şi aducerea Rusiei în faţa justiţiei pentru crimele de război comise pe teritoriul ţării noastre”, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

„Părţile au subliniat importanţa creşterii sprijinului acordat Ucrainei pe drumul său către UE şi NATO”, iar semnarea de către cei doi şefi de stat a unei declaraţii de susţinere a integrării euro-atlantice a Ucrainei „a reprezentat o dovadă a acestei poziţii clare din partea României”, subliniază reprezentanţa diplomatică a Kievului.

„Semnarea acestui document este un pas important înaintea summitului NATO din iulie de la Vilnius”, a arătat Volodimir Zelenski.

18:00Şeful statului Klaus Iohannis şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski au transmis, joi, o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.

Conform sursei citate, România va continua să promoveze sprijinul politic şi practic al Alianţei pentru Ucraina în vederea asigurării abilităţii Ucrainei de a-şi apăra în mod eficient suveranitatea şi integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să îşi aprofundeze interoperabilitatea cu NATO şi să îşi modernizeze forţele de securitate şi militare.

16:11 Polonia a anunțat joi după-amiaza că a predat Republicii Moldova un „transport uriaș” de arme și muniții pentru a o ajuta să facă față tentativelor de destabilizare ale Rusiei.

15:03FOTO Șeful unui stat european a zburat peste 3.500 de kilometri pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) găzduit joi de Republica Moldova, ilustrând importanța geopolitică a evenimentului organizat de Chișinău.

14:31Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană. Ciprul a devenit membru al UE având o problemă teritorială. Moldova la fel poate să facă acest lucru, a declarat joi Josep Borrell, șeful diplomației europene, într-un semnal puternic pentru Chișinău privind viitorul său european.

14:10Preşedintele Klaus Iohannis, a reafirmat, joi, la summit-ul Comunităţii Politice Europene (CPE) importanţa sprijinului pentru Ucraina, ţară care continuă să fie ţinta atacurilor „nemiloase" ale Rusiei.

Şeful statului a declarat că summitul găzduit de Republica Moldova este ilustrativ pentru vocaţia europeană a Republicii Moldova, pentru seriozitatea eforturilor de reformă dedicate aderării sale la Uniunea Europeană şi „demonstrează concentrarea atenţiei asupra întregii Vecinătăţi Estice şi a regiunii Mării Negre".

  • „Trebuie să fim din ce în ce mai conştienţi de provocările geostrategice la adresa unor ţări precum Ucraina şi Republica Moldova. Doresc să profit de această ocazie pentru a saluta prezenţa preşedintelui Zelenski, astăzi. Domnule preşedinte, suntem uniţi şi solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina şi poporul său care sunt, în continuare, ţinta atacurilor nemiloase ale Rusiei.
  • Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric şi să îi susţinem pe cei mai vulnerabili dintre noi. Aceste state au ales calea democraţiei pentru a-şi proteja independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială, susţinând valorile care au stat mereu la baza luptei noastre pentru libertate şi democraţie. (...)
  • Summitul nostru trebuie să reafirme cu putere sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina şi cetăţenii săi pentru a învinge agresiunea rusească şi a reclădi o pace bazată pe principiile Cartei ONU", a spus Iohannis, citat de Agerpres.

12:18În timp ce liderii europeni sunt primiți de Maia Sandu la Bulboaca, șeful FSB Aleksandr Bortnikov a acuzat Occidentul că incită „în mod activ” Republica Moldova să ia parte la războiul din Ucraina, relatează TASS.

11:40 „Astăzi este o zi importantă pentru ţara mea şi pentru Europa. Abia aştept să găzduiesc preşedinţii şi premierii statelor din comunitatea politică europeană. /.../ Avem multe subiecte pe care trebuie să le discutăm. Desigur că vom vorbi despre situaţia din Ucraina, restaurarea păcii pe continent se află pe agenda noastră. Trebuie să reconfirmăm susţinerea faţă de Ucraina în rezistenţa sa în faţa agresiunii ruse”, a spus Maia Sandu, citată de MOLDPRES și Agepres.

Potrivit acesteia, în cadrul întâlnirilor bilaterale va discuta şi despre aderarea Republicii Moldova la UE. „Angajamentul nostru e să pregătim ţara pentru aderare şi voi îndemna liderii europeni să susţină acest plan şi să iniţiem negocierile cât mai curând posibil”, afirmat Maia Sandu.

Reuniunea este programată să înceapă la ora 12.00

11:10 Preşedintele Klaus Iohannis călătorește alături de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, către summitul Comunităţii Politice Europene.

10:38Președintele Volodimir Zelenski a fost primit de Maia Sandu. El a mulțumit Republicii Moldova pentru sprijinul acordat în cazul refugiașilor ucraineni. Zelenski a spus că locul Ucrainei este în NATO.

Reuniunea are loc la Castelul Mimi.

Comunitatea Politică Europeană este o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, care vede în ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene. Stuctura include câteva ţări care doresc să adere la Uniunea Europeană, dar şi pe singura care a părăsit vreodată blocul comunitar, Regatul Unit.

Emmanuel Macron a propus în mai anul trecut crearea unei „comunități politice europene” care ar putea permite tuturor țărilor din afara Uniunii Europene, în special Ucrainei, de a se alătura, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura „zeci de ani”.

Această nouă organizație europeană ar permite națiunilor europene democratice care aderă la valorile noastre fundamentale să găsească un nou spațiu de cooperare politică, securitate și cooperare”, a declarat Emmanuel Macron la Strasbourg cu ocazia încheierii Conferinței privind viitorul Europei.

Pe lângă cooperarea politică și pe securitate, Macron a spus că acest nou organism ar putea viza cooperarea în energie, transport, investiții în infrastructură sau circulația oamenilor.

Prima reuniune a Prima reuniune a comunității politice europene a reunit lideri de pe întregul continent, pe 6 octombrie 2022, la Praga. Liderii europeni au discutat în principal chestiuni legate de pace și securitate, în special războiul Rusiei din Ucraina, precum și criza energetică.

„Pe 1 iunie vom fi în Moldova pentru al doilea summit al Comunității Politice Europene. În Moldova, vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură și geopolitică. Împărtășim același continent. Am propus, acum un an, să creăm această comunitate politică europeană pentru că avem nevoie de acest forum pentru a aduce alături toți liderii pentru a decide pentru noi înșine și să construim o Europă mai puternică și mai unită. De aceea, mulțumesc dragei mele prietene Maia Sandu pentru că a acceptat să găzduiască a doua ediție a summitului Comunității Politice Europene. Chișinăul va fi centrul Europei pe 1 iunie! Sper că vom lua importante decizii pentru viitorul nostru comun”, a spus Macron, într-un mesaj video distribuit pe contul oficial de Twitter.

Delegațiile care participă la reuniunea de la Bulboaca, din Republica Moldova:

  • cele 27 de state membre ale UE
  • Albania
  • Andorra
  • Armenia
  • Azerbaidjan
  • Bosnia și Herțegovina
  • Georgia
  • Islanda
  • Kosovo*
  • Liechtenstein
  • Republica Moldova
  • Monaco
  • Muntenegru
  • Macedonia de Nord
  • Norvegia
  • San Marino
  • Serbia
  • Elveția
  • Ucraina
  • Regatul Unit

Sunt de asemenea invitați președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene și președinta Parlamentului European.

Programul reuniunii Comunității Politice Europene

Delegații la reuniunea Comunității Politice Europene vor fi primiți începând cu ora 10.00, în comuna Bulboaca.

Ceremonia oficială de începere a evenimentului va avea loc la ora 12:00 și va dura 30 de minute.

Liderii vor face o fotografie de familie la ora 12:30, după care vor fi desfășurate mesele rotunde. Subiectele, care se vor discuta vor viza securitatea, energia și conectivitatea.

Conferința de presă, estimativ, este stabilită la ora 17:00 și va fi susținută de către președinta Maia Sandu împreună cu liderii europeni.