Kremlinul a afirmat vineri că, dacă Ucraina ar adera la NATO, atunci acest lucru ar cauza probleme pentru mulți ani de acum încolo, transmite Reuters.

Dmitri Peskov alaturi de Vladimir PutinFoto: WillWest News / Profimedia Images

Președintele Volodimir Zelenski a insistat joi pentru ca Ucraina să devină parte din NATO și a îndemnat alianța militară să ofere garanții de securitate în cazul în care aderarea nu este posibilă deocamdată.

Întrebat despre aspirațiile Ucrainei de a adera la Alianță, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Ne pare rău să afirmăm că acest lucru indică nepregătirea, lipsa de voință și incapacitatea regimului de la Kiev de a rezolva problemele existente la masa negocierilor".

„Apartenența Ucrainei la NATO, desigur, este una dintre principalele noastre surse de iritare și ar fi o potențială problemă pentru mulți, mulți ani", a spus Peskov.

„Multe țări din UE, în mod ciudat, sunt foarte conștiente de acest lucru. Dar, din nefericire, Washingtonul comandă și plătește muzica din cadrul NATO. UE este pur și simplu un instrument obedient în această orchestră", a continuat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

"Federația Rusă... își va asigura interesele și securitatea. Acest lucru exclude extinderea NATO și apropierea sa directă de granițele noastre", a mai declarat Peskov.

Liderii NATO au convenit, la summitul de la București din 2008, că Ucraina și Georgia vor deveni într-o zi membre ale NATO.

Până în prezent, însă, nu a fost publicat niciun pas concret sau calendar care să aducă efectiv Ucraina mai aproape de NATO.

Kremlinul consideră de mult timp expansiunea NATO în Europa de Est ca fiind o dovadă a ostilității Occidentului față de Rusia și a invocat-o ca fiind un motiv cheie pentru decizia sa de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie 2022, declanșând cel mai mare conflict pe care l-a văzut Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește și Semnal major privind o aderare a Ucrainei la NATO: „Această cale le este deschisă”