Marea Britanie susține intrarea Ucrainei în NATO și „această cale le este deschisă", deși realitățile politice ar putea încetini procesul, a declarat vineri ministrul Apărării, Ben Wallace, în marja reuniunilor de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, potrivit Reuters,

Ben Wallace (prim-plan)Foto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images

El a precizat că nu este posibil să se primească țări în mijlocul unui război și că drumul de urmat este acela de a continua să ajutăm și să înarmăm Ucraina atât pentru securitatea pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ajuta Ucraina este acum să o ajutăm să învingă Rusia. După aceea este să ne asigurăm că sunt pregătiți, capabili și rezilienți", a declarat Wallace într-un interviu.

Aderarea Ucrainei la NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, se află pe ordinea de zi a summitului grupului din iulie de la Vilnius, Lituania.

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina dorește „o decizie clară" privind aderarea sa la summit.

Hanna Shelest, director al Ukrainian Prism, un think tank specializat în politică externă și securitate internațională, a declarat în Singapore că aderarea la NATO va fi o decizie politică.

„Nu ne așteptăm să vedem o decizie fermă (cu privire la aderarea Ucrainei) la Vilnius. Dar cel puțin sperăm la o foaie de parcurs detaliată", a declarat Shelest.

Marea Britanie, alături de alți aliați occidentali, a oferit Ucrainei asistență și arme în valoare de miliarde de dolari după invazia Rusiei.

Cel mai recent, Londra a furnizat rachete de croazieră Storm Shadow, despre care Wallace a spus că au avut un succes de 100% în lovirea țintelor.

Asigurările de securitate pentru Ucraina sunt, de asemenea, luate în calcul, a spus Wallace, menționând că aceste garanții ar putea varia de la pacte de apărare reciprocă până la furnizarea de arme și muniții.

Există puține dezavantaje în acest sens, a adăugat el.

Wallace, al cărui nume a fost menționat ca posibil succesor al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „nu ar spune nu funcției dacă i s-ar oferi", dar că decizia aparține țărilor membre.