De la începutul lunii mai, Rusia și-a intensificat atacurile cu drone și rachete asupra Kievului, deseori noaptea, o tactică denunțată de Ucraina ca fiind menită să terorizeze populația civilă, potrivit AFP.

Clădire avariată în Kiev după un atac masv cu droneFoto: Danylo Antoniuk / AFP / Profimedia Images

Joi dimineață, cel puțin trei persoane, printre care un copil, au fost ucise la Kiev într-unul dintre aceste atacuri.

Pe plan diplomatic, secretarul de stat american Antony Blinken se află vineri în Finlanda, o țară nordică limitrofă Rusiei care a aderat recent la NATO.

Cu această ocazie, Blinken a respins orice încetare a focului nefavorabilă Kievului, subliniind că singura modalitate de a obține „o pace reală” este de a continua să înarmeze și să întărească Ucraina.

De asemenea, el a considerat că atacul din Ucraina s-a transformat într-un „eșec strategic” pentru Moscova.

„(Războiul de agresiune al lui Putin) a fost un eșec strategic, diminuând în mod semnificativ puterea și influența militară, economică și diplomatică a Rusiei pentru anii care vor urma", a spus el într-un discurs rostit la sediul noului membru NATO.

Statele Unite au devenit mai atente la „amenințarea" chineză de la invazia rusă în Ucraina, ceea ce nu le-a „distras" de la rivalitatea tot mai mare cu Beijingul, a afirmat Blinken.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a slăbit capacitatea noastră de a răspunde la o potențială amenințare din partea Chinei sau din altă parte - a întărit-o", a subliniat el.

Cu o zi înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou în favoarea aderării țării sale la NATO și la UE, în cadrul unui summit european fără precedent în Republica Moldova, făcând apel la aliații săi să nu mai aibă „îndoieli” pe această temă.

„Astfel de declarații arată că regimul de la Kiev nu este pregătit, nu vrea și nu are mijloacele necesare pentru a rezolva problemele existente la masa negocierilor”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei.

El a afirmat că Moscova va continua să își îndeplinească „obiectivele” și să își apere „securitatea”. „Acest lucru exclude orice extindere a Alianței (Atlantice) și aducerea acesteia mai aproape de granița noastră”, a insistat el.

Trimisul chinez pentru Ucraina, revenit la Beijing după un turneu în Europa, a recunoscut că „numeroase dificultăți” împiedică Rusia și Ucraina să înceapă discuții de pace în situația actuală.