Statele Unite au anunțat că, începând de joi, vor înceta să mai transmită Rusiei unele notificări prevăzute în cadrul tratatului de control al armamentului New START, inclusiv actualizări privind locația rachetelor și a lansatoarelor, ca represalii pentru „încălcările continue" ale Moscovei față de acest acord, transmite Reuters.

Un bombardier strategic B-1B Lancer al U.S. Air ForceFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-o fișă informativă de pe site-ul său, Departamentul de Stat a precizat că va înceta, de asemenea, să mai furnizeze Rusiei informații telemetrice - date colectate de la distanță despre zborul unei rachete - privind lansările de rachete balistice intercontinentale și lansările de pe submarine ale SUA.

Vladimir Putin nu s-a retras în mod oficial din tratatul care limitează arsenalele nucleare strategice desfășurate de cele două țări. La 21 februarie, el a declarat că Rusia va suspenda participarea la tratat, punând astfel în pericol ultima componentă a controlului reciproc de armament dintre SUA și Rusia.

Tratatul New START (semnat în 2010, urmează să expire în 2026) limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care țările le pot desfășura. Conform termenilor săi, Moscova și Washingtonul nu pot desfășura mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice și 700 de rachete pentru lansarea lor.

„Începând cu 1 iunie 2023, Statele Unite refuză să transmită Rusiei notificările cerute în cadrul tratatului, inclusiv actualizări privind statutul sau locația elementelor care intră sub incidența tratatului, cum ar fi rachetele și lansatoarele", se arată în fișa informativă a Departamentului de Stat.

Potrivit acesteia, Rusia a încetat să mai furnizeze date la sfârșitul lunii februarie.

Un oficial al administrației Biden a declarat că Statele Unite „vor continua să respecte limitele esențiale (ale tratatului) ... și se așteaptă ca Rusia să continue să facă la fel".

Vorbind cu jurnaliștii sub rezerva anonimatului, oficialul a declarat că măsurile americane sunt reversibile și că Statele Unite caută să atragă Moscova înapoi în discuțiile privind controlul armelor, o perspectivă puțin probabilă având în vedere invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022 și livrările de arme americane către Kiev.

„Am adoptat o abordare etapizată", a spus el, explicând că Statele Unite au vrut să folosească reacțiile sale la suspendarea Rusiei pentru „a le prezenta o oportunitate de a reveni la masă pentru a discuta despre revenirea la conformitate în cadrul unui nou START și, bineînțeles, de a primi din nou aceste informații".

Săptămâna trecută a avut loc un „angajament bilateral" între SUA și Rusia, în cadrul căruia Moscova „a refuzat să își schimbe cursul actual privind Noul START și, ca urmare, luăm aceste contramăsuri începând de astăzi", a spus el.

Departamentul de Stat a precizat că va continua să notifice Rusia cu privire la lansările de rachete balistice intercontinentale (ICBM) și de rachete balistice submarine (SLBM), în conformitate cu Acordul de notificare a lansărilor de rachete balistice din 1988, precum și cu privire la exercițiile strategice, în conformitate cu un acord separat din 1989.