Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a susținut că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut, relatează The Guardian.

Soldați ucraineni în acțiune în zona BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Hanna Maliar a spus că apărarea Ucrainei presupune și acțiuni contraofensive.

  • „Ce se intampla acum? Continuăm apărarea care a început pe 24 februarie 2022.
  • Operațiunea defensivă include totul, inclusiv acțiunile contraofensive. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive.
  • În special, direcția Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. Acolo ne îndreptăm pe un front destul de larg. Avem succes. Ocupăm înălțimile dominante. Inamicul este în defensivă și vrea să-și mențină poziția.
  • În sud - inamicul este în defensivă. Luptele de importanță locală continuă.
  • De ce rușii publică în mod activ informații despre o contraofensivă?
  • Pentru că trebuie să distragă atenția de la înfrângerea în direcția Bahmut”.

Rusia a susținut că Ucraina a declanșat o „ofensivă de mare anvergură” în zona Donbas, dar că forțele sale au reușit să respingă atacul, să ucidă sute de militari și să distrugă zeci de tancuri și blindate.

Anunțul rușilor spune că la ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, iar că forţele ruse ar fi ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate.

Acesta vine însă imediat după ce duminică ucrainenii au publicat un video criptic: Ministerul Apărării din Ucraina a postat un clip video în care mai mulți militari fac „Șșșt!” și duc degetul la gură, un clip cu un mesaj care dă de înțeles că ucrainenii nu vor să spună nimic despre contraofensivă și despre momentul în care va fi declanșată.

Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră despre care Rusia a afirmat că Kievul a lansat-o în cinci puncte de-a lungul liniei frontului din regiunea ucraineană Donețk, informează Reuters.

„Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de falsuri", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters.

Totodată, liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a declarat luni că forțele ucrainene au capturat o parte din așezarea Berkhivka, la nord de Bahmut, în estul Ucrainei, calificând-o drept o „rușine" pentru armata rusă.

Berkhivka se află la aproximativ 3 km nord-vest de Bahmut, iar Wagner a spus că a capturat-o pe 24 februarie.