Liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a declarat luni că forțele ucrainene au capturat o parte din așezarea Berkhivka, la nord de Bahmut, în estul Ucrainei, calificând-o drept o „rușine" pentru armata rusă, informează Reuters.

Evgheni Prigojin, dezlănțuit contra șefilor armatei ruseFoto: Handout / AFP / Profimedia

Grupul de mercenari Wagner finanțat de Prigojin a capturat Bahmut luna trecută, după cea mai lungă bătălie din timpul războiului, și a predat pozițiile sale de acolo trupelor regulate rusești. Forțele ucrainene au continuat să atace zonele din apropierea orașului.

„Acum, o parte din așezarea Berkhivka a fost deja pierdută, trupele fug în liniște. Rușine!" a declarat Prigojin într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.

El i-a îndemnat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, să vină pe front pentru a mobiliza trupele.

„Haideți, puteți să o faceți!", a spus el. „Și dacă nu puteți, veți muri ca niște eroi".

Prigojin are o dispută publică cu Șoigu și Gerasimov de luni de zile, acuzându-i frecvent că nu au reușit să furnizeze suficientă muniție și sprijin pentru Wagner pe front, provocând inutil pierderi grele în cadrul grupării paramilitare.

Cel mai temut general ucrainean spune că avansează la Bahmut

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat luni dimineață că forțele ucrainene au continuat „să avanseze" în apropiere de Bahmut, potrivit Reuters.

Sîrskîi a precizat că forțele ucrainene au reușit să distrugă o poziție rusă din apropierea orașului.

„Continuăm să avansăm", a scris Sîrskîi pe canalul său de Telegram.