Ucraina are suficiente arme pentru a-și începe contraofensiva împotriva Rusiei, iar operațiunea va oferi țării victoria de care are nevoie pentru a adera la NATO, a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pentru Reuters.

​Dmitro KulebaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Aderarea la alianța militară ar fi „probabil” posibilă pentru Ucraina doar după încheierea ostilităților active, a spus Kuleba într-un interviu la Kiev.

Ucraina vorbește luni de zile de o viitoare contraofensivă pentru a relua teritoriile ocupate de Rusia, folosind tancuri, blindate și artilerie donate de aliații săi occidentali.

Kuleba nu a spus dacă a început contraofensiva când a fost întrebat, însă a răspuns că cel mai important lucru nu este când a începe, ci să se incheie cu victoria Ucrainei.

Kuleba a spus că apartenența la NATO este următoarea mare țintă pe agenda Ucrainei după ce unii dintre aliații săi au convenit să antreneze piloți ucraineni pe avioanele de luptă F-16 râvnite de Kiev.

„Am deblocat (deja) toate armele... Nu mai este nimic mare pentru care să luptăm”.

"Aderarea la NATO nu poate opri acest război, dar aderarea la NATO va opri războaiele viitoare. Acesta este motivul pentru care cea mai bună modalitate de a asigura securitatea în regiune este să ajungem în momentul în care Ucraina devine membră a NATO", a spus el.

Rusia a susținut că Ucraina a declanșat o „ofensivă de mare anvergură” în zona Donbas, dar că forțele sale au reușit să respingă atacul, să ucidă sute de militari și să distrugă zeci de tancuri și blindate.

Anunțul rușilor spune că la ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, iar că forţele ruse ar fi ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate.

Acesta vine însă imediat după ce duminică ucrainenii au publicat un video criptic: Ministerul Apărării din Ucraina a postat un clip video în care mai mulți militari fac „Șșșt!” și duc degetul la gură, un clip cu un mesaj care dă de înțeles că ucrainenii nu vor să spună nimic despre contraofensivă și despre momentul în care va fi declanșată.

Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră despre care Rusia a afirmat că Kievul a lansat-o în cinci puncte de-a lungul liniei frontului din regiunea ucraineană Donețk, informează Reuters.

Totodată, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a susținut că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut.

„Operațiunea defensivă include totul, inclusiv acțiunile contraofensive. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive”, a spus Hanna Maliar .