Autoritățile belgiene intenționează să ceară explicații Kievului cu privire la utilizarea de arme de fabricație belgiană de către luptătorii anti-Kremlin din regiunea Belgorod, relatează ziarul Le Soir, citat de serviciul rusesc al BBC.

Pușcă de asalt FN SCARFoto: Andy Alfaro / Zuma Press / Profimedia

Potrivit ziarului belgian, acest lucru este dovedit de fotografii, iar, The Washington Post a relatat că aceste informații sunt confirmate și de serviciile speciale americane.

Ar fi vorba de puști de asalt FN SCAR de fabricație belgiană, folosite de membrii Legiunii Libertatea Rusiei și ai Corpului voluntarilor ruși, două miliții anti-Putin, în rândurile cărora se află și neonaziști, scrie LeSoir.

Ministrul belgian al Apărării Ludivine Dedonder și șefa diplomației belgiene, Hajja Lahbib, vor contacta de urgență autoritățile ucrainene pentru a cere clarificări.

Solicitarea de clarificări a fost confirmată de o sursă a ziarului LeSoir.

„Aceste livrări sunt destinate Forțelor Armate ucrainene pentru a-și proteja teritoriul și populația de invazia rusă. Acest lucru este menționat în mod explicit în documentele care însoțesc fiecare livrare (...) Astfel, aceste arme nu sunt autorizate pentru a fi utilizate de grupuri individuale cu planuri interne rusești", a declarat sursa citată de LeSoir.

Belgia este una dintre cele 12 țări care au pus bazele NAto în 1949. Sediul general NATO se află la Bruxelles, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, tot în Belgia.

Regiunea Belgorod, cea mai slabă verigă de la graniţă, deoarece împarte 540 de kilometri cu regiunile ucrainene Lugansk, Harkov şi Sumî, a fost atacată neîntrerupt în ultimele două săptămâni, fără ca, aparent, Kremlinul să poată face nimic pentru a împiedica acest lucru.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro