Kremlinul a acuzat marți după-amiaza conducerea Ucrainei că a sabotat intenționat barajul din Nova Kakhovka pentru a distrage atenția de la ceea ce Moscova descrie „ofensiva eșuată” a Kievului, relatează Reuters.

Dmitri Peskov alaturi de Vladimir PutinFoto: WillWest News / Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliștilor ruși că președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la situația din jurul barajului care a suferit o breșă catastrofală la primele ore ale zilei de marți în urma unei sau unor explozii de care Moscova și Kievul se acuză reciproc.

„Putem spune fără echivoc că vorbim despre un sabotaj intenționat din partea ucraineană”, a spus Peskov în timpul conferinței sale zilnice de presă.

El a acuzat că distrugerea barajului a avut obiectivul de a lăsa Crimeea fără apa potabilă pe care o primește din rezervor prin Canalul Crimeii. Amintim că înainte de invazia declanșată de Putin anul trecut toată Crimeea era aprovizionată cu apă potabilă prin transporturi făcute pe Podul Kerci în contextul în care Ucraina tăiase sursele de apă ale peninsulei după ce aceasta a fost anexată ilegal de Rusia în 2014.

Însă succesul inițial înregistrat de forțele de invazie rusești în sudul Ucrainei a făcut posibilă crearea unui coridor terestru între Crimeea și Rusia.

„Aparent, acest sabotaj este de asemenea legat de faptul că, după ce au început acțiuni ofensive pe scară largă în urmă cu două zile, forțele armate ucrainene nu își ating obiectivele. Aceste acțiuni ofensive eșuează”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Kremlinul „declară oficial” că Ucraina a aruncat în aer barajul din Nova Kakhovka

Întrebat despre faptul că Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul, Peskov a răspuns că „respingem ferm acest lucru”.

„Declarăm oficial că vorbim cu siguranță despre un sabotaj intenționat a părții ucrainene”, a subliniat acesta.

El a spus de asemenea că distrugerea barajului „are potențialul de a avea consecințe foarte grave pentru mai multe mii de locuitori ai regiunii”.

De altfel, simulări pe calculator realizate încă de anul trecut arătau cum o posibilă distrugere a barajului din Nova Kakhovka ar provoca inundații pe scară largă pe malurile râului Nipru și ale afluenților săi până la gura de vărsare în Marea Neagră.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.