Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat marți Ucraina că plănuiește un atac cu o „bombă murdară" în Rusia, a relatat agenția de știri de stat RIA Novosti, preluată de Reuters.

ofiteri FSBFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

FSB a precizat că a descoperit un presupus complot cu „bombă murdară” în timp ce investiga un atac zădărnicit al unei drone ucrainene asupra unui aerodrom rusesc la nord-est de Moscova, notează The Moscow Times.

Agenția a declarat că a primit informații potrivit cărora serviciile de informații militare ucrainene au înființat o unitate specială care utilizează avioane ușoare pentru a aproviziona grupurile de sabotaj din Rusia „și a lansa bombe asupra instalațiilor de infrastructură energetică și de combustibil".

Presupusa unitate specială a efectuat cinci atacuri asupra unor instalații energetice rusești din apropierea graniței cu Ucraina de la începutul anului 2023, a adăugat FSB.

„A fost planificată livrarea și amplasarea așa-numitelor bombe murdare echipate cu temporizatoare de întârziere pentru a detona simultan și a face zonele improprii pentru locuirea umană", a mai spus FSB.

Nu a fost posibil să se verifice în mod independent acuzațiile FSB, iar Kievul nu a comentat aceste afirmații.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a efectuat arestări în legătură cu presupusul plan ucrainean de a lansa „bombe murdare" asupra unor instalații energetice rusești, a relatat marți presa de stat.

FSB susține că doi „piloți" de naționalitate necunoscută au fost arestați și că aceștia „au mărturisit actele teroriste comise și planificate", potrivit agenției de știri de stat TASS.

Ce este „bomba murdară”

Afimații privind atacuri cu „bombe murdare” plănuite de Kiev au mai fost făcute de Rusia anul trecut, în timp ce forțele Moscovei se retrăgeau rapid în nord-estul și sudul Ucrainei.

O „bombă murdară” nu este o bombă nucleară, ci una convențională cu materiale radioactive care să fie pulverizate sub formă de praf în momentul exploziei.

Termenul de „bombă murdară” sau „dispozitiv de dispersie radiologică” (RDD) înseamnă, în general, orice dispozitiv exploziv care diseminează unul sau mai multe produse chimice sau biologice toxice (NRBC - nuclear, radiologic, biologic sau chimic).

Acest tip de bombă nu este considerată o armă atomică, a cărei explozie rezultă din fisiunea (bombă A) sau fuziunea nucleară (bombă H) și provoacă distrugeri imense pe o rază mare. Fabricarea unei bombe atomice necesită utilizarea unor tehnologii complexe de îmbogățire a uraniului.

Mult mai puțin complexă de realizat, „bomba murdară” folosește un exploziv convențional și principalul său scop este contaminarea unei zone prin radiații directe și a oamenilor prin ingestia sau inhalarea de materiale radioactive.

Cu ce se construiește o „bombă murdară”

„O bombă murdară nu este o „armă de distrugere în masă”, ci o „armă de perturbare în masă” care urmărește în principal să contamineze și să sperie”, rezumă Comisia Americană de Reglementare Nucleară.

Principalul pericol al unei „bombe murdare” vine din explozie și nu din radiații. Doar oamenii care sunt foarte aproape de locul exploziei ar fi expuși la radiații suficiente pentru a provoca o boală gravă imediată.

Cu toate acestea, praful și fumul radioactiv se pot deplasa și pot prezenta un pericol pentru sănătate dacă praful este inhalat sau dacă sunt ingerate alimente sau apă contaminate.

Materialele radioactive necesare pentru fabricarea unui astfel de dispozitiv exploziv sunt utilizate în spitale, unități de cercetare, situri industriale sau militare.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.