Un vehicul ucrainean, cunoscut sub numele de „Terminator ucrainean”, reprezintă răspunsul Ucrainei la vehiculul blindat de luptă BMPT Terminator al Rusiei. Acest prototip este aproape finalizat și a fost asamblat în Ucraina, scrie Forbes.

Vehicul de luptă BMPT TerminatorFoto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia Images

Specialiștii ucraineni au echipat prototipul Terminator cu o turelă, un tun și un blindaj reactiv. Este aproape gata de testare - sau, dacă ucrainenii decid să renunțe la teste, de luptă propriu-zisă.

Terminatorul ucrainean este un vehicul cu un blindaj gros și o configurație de echipaj formată din comandant, artilerist și mecanic conductor. Cu toate acestea, este important de menționat că acest vehicul nu are un compartiment destinat transportului de trupe.

Deși Terminatorul ucrainean este un blindat de sprijin care însoțește tancurile și vehiculele de luptă, oferindu-le suport în luptă cu puterea sa de foc și blindajul gros, armata rusă nu a avut succes în implementarea propriei lor versiuni.

Rusia a construit doar câteva Terminator BMPT-uri, iar toate au fost trimise în Ucraina. În timpul conflictului din regiunea Donbas, aceste vehicule au fost angajate în lupte și unul dintre ele a fost distrus de artileria ucraineană.

Cu toate că momentan se pare că există un singur prototip Terminator bazat pe T-62 în Ucraina, ar putea fi construite mai multe în viitor, dacă se demonstrează că vehiculul funcționează și merită efortul de conversie.

Ucraina a capturat un număr semnificativ de tancuri T-62 și vehicule BMP-2 de la forțele rusești, ceea ce oferă potențialul pentru transformarea lor în Terminator.