Ucraina va construi o nouă centrală pe locul hidrocentralei Kakhovka, situată pe malul de est al râului Nipru, ocupat de ruși, odată ce va elibera teritoriul, a declarat șeful companiei de stat Ukrhydroenergo, Igor Sirota, pe 6 iunie, relatează presa ucraineană.

Imaginea dezastrului la barajul din Nova Kakhovka, care a fost aruncat in aerFoto: Handout / AFP / Profimedia

"Structurile hidrocentralei sunt erodate și înțelegem că va trebui să construim o stație nouă foarte repede. Vom construi o stație mai frumoasă și mai puternică în același loc", a spus el la televiziunea națională, citat de presa Ukrainska Pravda.

Potrivit oficialului, Ukrhydroenergo se consultă deja cu experții cu privire la modul de blocare rapidă a barajului după eliberare.

Compania examinează, de asemenea, modul în care se va face aprovizionarea cu apă din rezervoarele situate în susul râului către regiunile ucrainene care vor suferi din cauza lipsei de apă, a spus Sirota.

Deocamdată, autoritățile ucrainene plănuiesc să foreze puțuri suplimentare în regiunile Herson și Nikolaev pentru a avea acces la apă dulce, a adăugat el.

Barajului hidrocentralei Kakhovka de peste râul Nipru a fost aruncat în aer în dimineața zilei de 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.

Construită în 1956, centrala electrică este crucială pentru infrastructura energetică a Ucrainei. Potrivit companiei hidroelectrice de stat din Ucraina, prejudiciul cauzat de breșă este „imposibil de reparat”.

Simulări pe calculator realizate încă de anul trecut arătau cum o posibilă distrugere a barajului din Nova Kakhovka ar provoca inundații pe scară largă pe malurile râului Nipru și ale afluenților săi până la gura de vărsare în Marea Neagră.

Ce spune Șoigu despre distrugerea barajului din Nova Kakhovka

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat marți Ucraina că a aruncat în aer uriașul baraj Kakhovka, ca parte a unui plan de mutare a unităților din regiunea Herson din apropiere pentru operațiuni împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

O declarație a Ministerului rus al Apărării, semnată de Șoigu, a spus că distrugerea barajului și inundațiile rezultate au fost concepute pentru a împiedica Rusia să atace lângă Herson, permițând în același timp Ucrainei să „transfere unități și echipamente de pe frontul Herson în zona operațiunilor ofensive”.

Șoigu nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația. Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marți.

Ucraina investighează explozia de la baraj ca pe o crimă de război și ca pe un posibil „ecocid", a declarat marți biroul procurorului său general, informează Reuters.

Ucraina spune că Rusia a aruncat în aer barajul „într-un moment de panică”

Agenția de informații militare a Ucrainei a spus că forțele rusești au aruncat în aer barajul Kakhovka, într-o zonă ocupată de Rusia din sudul Ucrainei, „într-un moment de panică".

„Ocupanții au aruncat în aer barajul de la Kakhovka în panică - acesta este un act evident de terorism și o crimă de război, care va fi o dovadă într-un tribunal internațional", se arată într-o declarație publicată pe canalul de Telegram al Serviciului de informaţii militare al Ucrainei.

Ucraina este unul dintre puținele state, inclusiv Rusia, care au incriminat „ecocidul" prin legislația internă.

Kievul definește ecocidul ca fiind „distrugerea în masă a florei și faunei, otrăvirea resurselor de aer sau de apă, precum și orice alte acțiuni care pot provoca un dezastru ecologic" în articolul 441 din codul penal al Ucrainei.

Citește și: FOTO Imaginea dramei unor oameni care oricum erau năpăstuiți de război / Distrugerea barajului Nova Kakhovka le-a inundat acum casele

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.