Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forţele ucrainene au desfăşurat luni o operaţiune militară în sudul Doneţkului în încercarea de a avansa, dar că înaintarea a fost oprită după ce ucrainenii au suferit „pierderi grele", transmite CNN, scrie news.ro.

Soldați rușiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Armata rusă susține că a ucis 1.500 de soldați ucraineni în timpul ofensivei pe care a respins-o, scrie agenția rusă de presă TASS.

Ministerul rus declarase luni că trupele sale au respins o „ofensivă pe scară largă" a forţelor ucrainene în sudul Doneţkului.

Luni, forţele ucrainene au fost „lovite de o lovitură complexă de armament din partea forţelor armatei, aviaţiei de asalt şi operativ-tactice, forţelor de rachete şi artileriei, precum şi de sisteme termobarice grele", a precizat marţi ministerul rus pe canalul său Telegram.

De asemenea, ministerul a afirmat că forţele ruse au distrus „28 de tancuri, inclusiv opt tancuri de luptă principale Leopard", şi 109 vehicule blindate de luptă.

CNN nu a putut verifica în mod independent informațiile şi a contactat Ministerul ucrainean al Apărării pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.

Oficialii ucraineni au afirmat că unităţile au recucerit teritoriul de pe flancurile de nord şi de sud ale oraşului Bahmut, în estul ţării.

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că unităţile „desfăşoară acţiuni ofensive" în jurul oraşului.

Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră despre care Rusia a afirmat că Kievul a lansat-o în cinci puncte de-a lungul liniei frontului din regiunea ucraineană Donețk, potrivit Reuters.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a susținut luni că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut.

Totodată, liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a declarat luni că forțele ucrainene au capturat o parte din așezarea Berkhivka, la nord de Bahmut, în estul Ucrainei, calificând-o drept o „rușine" pentru armata rusă.

Berkhivka se află la aproximativ 3 km nord-vest de Bahmut, iar Wagner a spus că a capturat-o pe 24 februarie.

Ucraina are suficiente arme pentru a-și începe contraofensiva împotriva Rusiei, iar operațiunea va oferi țării victoria de care are nevoie pentru a adera la NATO, a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pentru Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.