O instanță rusă a amendat marți Fundația Wikimedia, cea care deține enciclopedia electronică Wikipedia, cu 3 milioane de ruble (36.854 de dolari) fiindcă nu s-a conformat unei somații de a șterge un articol despre Batalionul Azov, relatează Reuters.

Wikipedia in limba rusaFoto: NetPhotos / Alamy / Profimedia Images

Wikimedia nu a dat deocamdată curs unei solicitări a agenției Reuters de a comenta informația însă anterior a declarat că articolul despre care s-au plâns autoritățile ruse a fost redactat pe baza unor surse de încredere și că este conform cu standardele Wikipedia.

La începutul lunii august a anului trecut Curtea Supremă a Rusiei a declarat Batalionul Azov o organizație „teroristă” însă doar o lună mai târziu luptătorii săi aflați în captivitate rusă au fost predați Ucrainei ca parte a unui schimb de prizonieri.

Wikipedia este una dintre puținele surse independentă de informare în Rusia după ce autoritățile au declanșat un val de reprimare a presei libere, fără precedent de la căderea Uniunii Sovietice. Sursele de informare din mediul online au fost de asemenea vizate, majoritatea site-urilor ruse de investigații mutându-și serverele și sediul în afara Rusiei pentru a eluda cenzura impusă de Kremlin.

Autoritățile ruse au declarat până acum că nu intenționează să blocheze Wikipedia, dar au amendat în mod repetat enciclopedia online.

Wikimedia a descris amenzile ca făcând parte dintr-un „efort continuu a guvernului rus de a limita răspândirea în țară a informațiilor de încredere și cu surse bune”.

„Suntem împotriva unor astfel de eforturi și tactici de presiune și le vedem ca o tentativă de a folosi răspunderea legală pentru a limita accesul la cunoștințe libere”, a mai spus fundația.

Wikipedia „suverană” a Rusiei se lasă așteptată

Săptămâna trecută Rusia a amendat în premieră și aplicația de mesagerie WhatsApp fiindcă nu a șters conținut interzis în Rusia. Agenția TASS a scris marți că aplicația Viber deținută de Rakuten Group riscă la rândul său o amendă de 4 milioane de ruble din cauza conținutului trimis între ei de utilizatorii săi.

În ceea ce privește Wikipedia, aproape toate amenzile primite de aceasta în Rusia au legătură cu articole despre „operațiunea militară specială” pe care președintele Vladimir Putin a declanșat-o anul trecut.

În decembrie autoritățile ruse au anunțat că vor lansa în curând o enciclopedie online proprie și suverană pentru a rivaliza cu Wikipedia.

„Situația cu Wikipedia până acum este următoarea: o marcăm ca pe o resursă care încalcă cerințele [legislației ruse], dar care încă este disponibilă”, a declarat pe 20 decembrie ministrul rus al digitalizării, Maksut Șadaiev, în timpul orei de interpelare a miniștrilor organizată în parlamentul de la Moscova.

„La urma urmei, sarcina noastră principală este să avem propriul portal. Creăm Portalul Cunoașterii, care se bazează pe materiale verificate, actualizate din Marea Enciclopedie Rusă. Acum au fost pregătite peste 100 de mii de articole, acestea sunt actualizate de către autorii lor, experți verificați”, a adăugat ministrul rus.

„Portalul Cunoașterii” trebuia să fie lansat la începutul acestui an, dar în momentul de față nu este clar în ce stadiu al dezvoltării se află acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.