Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în regiunea Herson, susține că oamenii din Nova Kakhovka „se mișcă calm pe străzi” după ce barajul din apropiere a fost aruncat în aer și a inundat orașul. În același timp, în spatele său, se pot vedea cum străzile sunt inundate.

Vladimir Saldo spune ca oamenii se misca pe strazi, in timp ce Hersonul este inundatFoto: Captura video

"Nova Kakhovka și toate orașele care se află în aval, cum ar fi Oleșkî, Hola Prîstan, Herson și alte așezări trăiesc normal. Oamenii se mișcă calm pe străzi. Funcționează unele benzinării și chiar magazine", a spus Saldo.

El a spus chiar că a condus prin oraș.

În timp ce vorbea, în spatele său se vedea cum orașul este inundat.

Ulterior, rușii au recunoscut că micul oraș Oleșkî este inundat și se încearcă evacuarea.

Micul oraș Oleșkî, pe malul sudic al râului Nipru, controlat de ruși, în regiunea Herson din Ucraina, este aproape complet inundat după ce barajul din Nova Kakhovka a fost aruncat în aer, a declarat marți un oficial regional numit de Rusia, relatează Reuters.

„Evacuarea... este posibilă doar folosind echipamente speciale”, a declarat Andrei Alexeyenko, președintele guvernului numit de Rusia în provincia Herson din Ucraina, pe Telegram.

Barajul hidrocentralei Kakhovka de peste râul Nipru a fost aruncat în aer în dimineața zilei de 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.

Construită în 1956, centrala electrică este crucială pentru infrastructura energetică a Ucrainei. Potrivit companiei hidroelectrice de stat din Ucraina, prejudiciul cauzat de breșă este „imposibil de reparat”.

Simulări pe calculator realizate încă de anul trecut arătau cum o posibilă distrugere a barajului din Nova Kakhovka ar provoca inundații pe scară largă pe malurile râului Nipru și ale afluenților săi până la gura de vărsare în Marea Neagră.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.