Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

Generalul Mark HertlingFoto: Marko Drobnjakovic / Associated Press / Profimedia Images

„O parte a barajului Nova Kakhovka a fost distrus/a eșuat. Inundațiile pe râul Nipru până la Marea Neagră vor afecta de asemenea râurile Bug și Inguleț. Inundațiile vor afecta de asemenea atât centura de linii defensive ruse, cât și potențialul unei traversări a râului de către Forțele Armate ale Ucrainei, liniile de aprovizionare și viitoarea ofensivă în Herson”, a scris generalul american pe pagina sa de Twitter, părând a sugera că crede că Ucraina își va lansa ofensiva mult așteptată în această regiune din sudul țării.

Numeroase speculații și supoziții au apărut cu o zi în urmă pe rețelele de socializare cu privire la faptul că forțele Kievului au declanșat în sfârșit ofensiva pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia anul trecut, după ce comandamentul militar de la Moscova a declarat în grabă că în noaptea de duminică spre luni forțele sale au respins dimineaţă „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas.

După mai multe ore de tăcere totală din partea Kievului, Armata ucraineană a declarat luni după-amiaza că nu are informații despre o ofensivă majoră despre care Rusia a afirmat că Kievul a lansat-o în cinci puncte de-a lungul liniei frontului din regiunea ucraineană Donețk.

„Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de falsuri", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare adresată de agenția Reuters.

Generalul american vorbește de „inundații semnificative” după distrugerea barajului din Nova Kakhovka

Mark Hertling amintește că distrugerea barajului din Nova Kakhovka va limita de asemenea sau chiar opri cu totul alimentarea cu apă potabilă a Canalului Crimeii, milioane de persoane putând fi afectate de situație.

„Orașe de pe ambele maluri ale râului [Nipru] vor fi afectate de inundații semnificative în următoarele 24 de ore”, adaugă ofițerul american, notând însă că localitățile de pe malul de est/stâng vor resimți mai puternic impactul aruncării în aer a barajului.

Hertling afirmă de asemenea că armata americană a modelat diferite niveluri de pagube în aval pentru a calcula efectele, ele fiind semnificative în fiecare scenariu.

„Acest lucru va afecta ofensiva ucraineană într-un mod serios”, conchide el.

Pe lângă Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, barajul din Nova Kakhovka alimentează cu apă și centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află la 150 de kilometri de baraj și folosește apa din lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de aruncarea în aer a barajului aflat sub control rusesc

Armata ucraineană a acuzat marți dimineața că forțele rusești au aruncat în aer barajul, Comandamentul Militar Sud afirmând pe pagina sa de Facebook că „Kakhovka (barajul) a fost aruncat în aer de forțele de ocupație rusești".

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare".

Agențiile de știri rusești au relatat în schimb că barajul, controlat de forțele rusești, a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce un oficial instalat în Rusia a declarat că a fost un atac terorist - termenul folosit de propaganda rusă pentru un atac al Ucrainei.

RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a relatat că nivelul apei în jurul barajului a crescut cu cinci metri, iar mai multe insule din aval au fost deja inundate în întregime.

Ambele părți s-au acuzat reciproc în mod repetat încă de anul trecut că plănuiesc să spargă barajul folosind explozibili, care ar inunda o mare parte din zonă în aval și ar provoca probabil distrugeri majore în jurul Hersonului. În noiembrie 2022, Zelenski spune că barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de așezări, între care Herson, ar fi inundate rapid.

Marea îngrijorare este legată însă de modul în care ar putea fi afectată centrala nucleară Zaporojie, agenția atomică a Ucrainei declarând deocamdată că situația este sub control.

Un oficial al administrației de ocupație ruse din zonă a declarat la rândul său că nu a existat încă niciun „pericol critic" pentru centrala nucleară, comentariile sale fiind preluate de presa de stat de la Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.