Autoritățile finlandeze au anunțat marți că se pregătesc să expulzeze nouă diplomați ruși aflați la Helsinki pentru activitățile lor de „spionaj” desfășurate pe tritoriul țării, potrivit AFP.

Finlanda a devenit oficial membră NATOFoto: Antti H'm'l'inen / AP / Profimedia

Guvernul a declarat că „Finlanda urma să expulzeze nouă persoane detașate la ambasada rusă care au lucrat în domeniul serviciilor de informații”, se arată într-un comunicat de presă emis după o întâlnire cu președintele Sauli Niinisto și Comitetul ministerial pentru politică externă și de securitate.

„Deciziile se bazează pe evaluarea Serviciului finlandez de informații de securitate (SUPO)”, a declarat pentru AFP Marja Liivala, director general al Ministerului de Externe.

Potrivit SUPO, expulzările reprezintă „un eșec major pentru serviciile de informații rusești din Finlanda”, a scris acesta pe Twitter.

Relațiile dintre cei doi vecini s-au deteriorat după invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat Finlanda să rupă cu decenii de nealiniere militară, depunând în mai 2022 cererea de aderare la NATO, din care a devenit oficial membră în aprilie.

În luna mai, ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a raportat că Rusia a înghețat conturile bancare ale ambasadei finlandeze la Moscova și ale consulatului din Sankt Petersburg la sfârșitul lunii aprilie.

Înghețarea a coincis cu anunțul companiei finlandeze de stat Fortum că Moscova a preluat controlul asupra filialei sale rusești, președintele Vladimir Putin semnând un decret prezidențial prin care a aprobat preluarea.

În februarie, Finlanda a început, de asemenea, construcția unui proiect pilot pentru un gard de 200 de kilometri la granița cu Rusia, Helsinki temându-se că Moscova ar putea folosi fluxul de migranți peste graniță pentru a exercita presiuni.

Simbolizând o schimbare semnificativă de politică, noul gard metalic de trei metri înălțime va înlocui gardurile ușoare din lemn existente la graniță, care au fost concepute în principal pentru a împiedica animalele să se rătăcească în țara vecină.