Trupele ucrainene au văzut cum soldații ruși au fost măturați de apele care au țâșnit după prăbușirea barajului Nova Khakovkasau au fugit, a declarat un ofițer al forțelor armate ale Ucrainei. Multe trupe ruse au fost ucise sau rănite în haos, potrivit ofițerului, relatează CNN.

Hersonul inundat dupa ce barajul din Nova Kakhovka a fost aruncat in aerFoto: Oleg TUCHYNSKY / AFP / Profimedia

Căpitanul Andrei Pidlisnîi a spus că, atunci barajul s-a prăbușit la primele ore ale dimineții de marți, „nimeni de pe partea rusă nu a putut scăpa. Toate regimentele pe care le aveau rușii de acea parte au fost inundate.”

Ucrainenii ar fi văzut cu ajutorul dronelor cum rușii au fost luați de șuvoi

Pidlisnîi a declarat pentru CNN că el crede că rușii au atacat în mod deliberat barajul pentru a perturba planurile forțelor ucrainene pentru o viitoare ofensivă.

„În jurul orei 3 dimineața, inamicul a aruncat în aer Hidrocentrala Kahovka pentru a ridica nivelul apei pentru a inunda malul stâng al râului Nipru, precum și așezările situate acolo. Și pentru a face imposibil ca forțele armate ucrainene să avanseze în viitor”, a susținut el.

Pidlisnîi a explicat că terenul din jurul râului a însemnat că armata Rusiei – situată pe malul de est – a suferit efecte grave din cauza spargerii barajului. Unitatea sa a putut să urmărească desfășurarea evenimentelor folosind drone și trupe la fața locului.

„Malul stâng [est] este mai jos decât malul drept, deci este mai inundat. Pozițiile inamicului chiar pe malul râului au fost și ele inundate. Trebuie să înțelegeți că pozițiile inamicului nu sunt doar tranșee, ci și case civile obișnuite în care au locuit”, a spus Pidlisnîi.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.