Imagini video apărute pe internet arată ceea ce pare a fi un atac cu o dronă kamikaze asupra unuia dintre cele mai moderne sisteme antiaeriene primite de Ucraina. Mai exact, atacul a vizat un radar TRML-4D de pe sistemul antiaerian pe rază scurtă IRIS-T, printre puținele sau chiar singurul radar de acest fel din Ucraina în momentul actual.

Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-TFoto: Schoening / imageBROKER / Profimedia

Folosind o dronă kamikaze Zala Lancet, rușii ar fi lovit radarul TRML-4D multifuncțional mobil, parte din sistemul antiaerian IRIS-T.

Imaginile publicate de ruși arată că radarul este reperat și filmat de la altitudine dintr-o dronă, în timp ce o dronă kamikaze îl ia la țintă și se îndreaptă direct spre el.

Pe filmarea din drona normală, cât și din cea kamikaze nu se vede exact momentul impactului sau unde exact are loc explozia, cadrele sunt lipite în secvențe diferite, dar imagini de după presupusa explozie arată că vehiculul cu radarul respectiv pare să fi fost avariat.

Un radar avariat ar putea limita foarte mult eficiența sistemelor IRIS-T în Ucraina

Cum astfel de radare sunt echipamente sofisticate și foarte sensibile, ele pot fi avariate destul de ușor, chiar și fără să fie lovite direct de o încărcătură explozivă. Din imaginile de după atac poate fi presupus că sistemul radar ar fi putut fi avariat. Cât de mult, însă, e neclar - dacă e ceva serios, ce nu poate fi reparat sau dacă e o avarie ce poate fi remediată în timp util de către ucraineni.

În orice caz, fără acest radar un sistem precum IRIS-T rămâne nefuncțional. Mai mult, e posibil ca acest radar TRML-4D să fie singurul pe care Ucraina să-l fi primit până acum, scrie The Drive.

La momentul redactării acestui articol, site-ul oficial al guvernului german care se referă la ajutorul militar al țării pentru Ucraina indică faptul că a fost livrat un singur radar TRML-4D. Germania, însă, a promis încă șapte, despre care spune oficial deocamdată că nu au fost încă transferate.

Totuși, trebuie remarcat faptul că Germania a trimis două sisteme IRIS-T complete, ceea ce ar trebui să presupunem că include și radarele.

În orice caz, numărul total de radare TRML-4D din Ucraina este unul suficient de mic încât avarierea unui astfel de sistem să cântărească mult în eficiența cu care Ucraina poate folosi sistemele antiaeriene IRIS-T.

Sistemul antiaerian de rachete IRIS-T

Ucraina a primit primul sistem IRIS-T în octombrie anul trecut.

Potrivit guvernului federal din Germania, sistemul IRIS-T este cel mai modern sistem de apărare antiaeriană din Germania, fiind dezvoltată de compania germană Diehl Defence.

Rachetele antiaeriene pot lovi ținte la o înălțime de până la 20 de kilometri și la 40 de kilometri distanță. Raza lor de acțiune este astfel semnificativ mai mare decât, de exemplu, a rachetelor antiaeriene lansate de umăr, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, furnizate de asemenea de Germania Ucrainei.

Fiecare sistem costă 140 de milioane de euro, spunea diplomatul Andriy Melnyk, în luna iunie potrivit Bloomberg.

Sistemul IRIS-T este compus din vehicule cu lansatoare verticale de rachete, un post de comandă și un radar mobil multifuncțional TRML-4D, care funcționează și pentru descoperirea țintei și pentru conducerea rachetelor interceptoare către ținte.

Dronele kamikaze ZALA KYB și Lancet folosite de Rusia

Cele mai folosite drone kamikaze ale Rusiei se numesc ZALA KYB sau Lancet, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” - aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

Zala Aero mai produce și drone Zala Lancet, un model mai nou, cu o rază tot de circa 40 de km, dar cu mai multe configurații disponibile și care poate căra de la 1 kg până la 3 kg de explozibil. Despre modelul Lancet se spune că are o viteză în picaj de peste 300km/h, mult mai mare decât celelalte modele kamikaze.