Ungaria a declarat vineri că a primit un grup de prizonieri de război ucraineni din Rusia, o eliberare pe care Ucraina a apreciat-o, ​​dar și-a exprimat totodată îngrijorarea că nu a fost informată, relatează Reuters.

Zsolt Semjen alaturi de Papa FranciscFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Un purtător de cuvânt al guvernului Ungariei a zis că este Fake News că Budapesta a primit prizonieri de război ucraineni

Prizonierii de război erau din partea de vest a Ucrainei, unde se învecinează cu Ungaria, potrivit Bisericii Ortodoxe Ruse, care a declarat că a ajutat la eliberare, și a viceprim-ministrului Ungariei Zsolt Semjen.

„Aceasta este datoria mea umană și patriotică”... am adus de la Moscova 11 prizonieri de război din Transcarpatia”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a lui Semjen.

Guvernul premierului maghiar Viktor Orban a sprijinit mult timp Biserica Ortodoxă Rusă din Ungaria și a blocat propunerile altor membri UE de sancționare a liderului general al Bisericii, Patriarhul Kirill.

O declarație postată pe site-ul Patriarhiei de la Moscova a Bisericii Ortodoxe Ruse, joi seara, spunea că „la cererea părții maghiare, un grup de prizonieri de război ucraineni de origine transcarpatică care au participat la ostilități a fost transferat în Ungaria”.

Solicitat să comenteze vineri dimineața, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat pentru Reuters că declarația este „știre falsă”. Mai târziu, purtătorul de cuvânt nu a mai putut fi contactat pentru comentarii.

Nu era clar ce a cauzat aparenta confuzie în cadrul guvernului ungar.

Ucraina spune că nu a fost informată de eliberarea prizonierilor

Ucraina, care a asigurat schimburi succesive de prizonieri cu Rusia prin mediere internațională în timpul invaziei Rusiei de peste 15 luni, a declarat că nu a fost informată despre eliberarea prizonierilor. Ministerul de Externe a declarat că i-a cerut reprezentantului Ungariei în Ucraina să acorde acces imediat la aceștia.

„Eliberarea prizonierilor de război ucraineni este întotdeauna o veste bună”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe Facebook, adăugând că ministerul „a subliniat necesitatea coordonării cooperării în probleme atât de sensibile”.