Fostul comandant rus Igor Ghirkin l-a atacat direct pe Vladimir Putin spunând că acesta, în calitate de lider militar, nu ar trebui să se ascundă ci să preia frâiele războiului.

Igor GhirkinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

"Dar unde este Putin? Peskov (n.r. - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov) din când în când face o declarație și spune că Putin știe ce se întâmplă, că este la curent cu ceea ce se întâmplă. Știți ce, poți da raportul și unei mumii până la urmă. Mumia este întinsă, vii la ea, o saluți și poți raporta: Permiteți-mi să vă familiarizez cu situația. Se întâmplă asta și aia. Mumia tace. Ați prezentat raportul? Ei bine, au prezentat. Rezultatul este clar", a acuzat Ghirkin.

Millbloggerul leagă de inactivitatea lui Putin și lipsa unei comenzi unitare a campaniei din Ucraina făcând referire la scandalurile tot mai dese dintre Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, și Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner.

„Comandantul-șef s-a retras complet în timp de război, în timp ce oamenii din cercul său intim se luptă în mod deschis între ei pentru conducere. Astfel de acțiuni ale lor subminează stabilitatea pe front, iar el nu reacționează în niciun fel”, a declarat Ghirkin.

Președintele rus, care a declanșat războiul din Ucraina în februarie anul trecut, apare în public sporadic și și-a limitat și călătoriile în străinătate. Fiecare apariție a sa este atent planificată, este înconjurat de securitate și se speculează că folosește dubluri. Acest lucru este în contrast direct cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu doar călătorește în toată Ucraina, ci și în întreaga lume.

Declarațiile lui Ghirkin, care a deținut o poziție înaltă în cadrul serviciului secret rus FSB până în 2013, apoi a contribuit semnificativ la cucerirea peninsulei Crimeea, printre altele, a dat probabil ordinul de a doborî avionul civil Malaysian Airlines cu aproape 300 de persoane la bord și a fost comandantul militar al Republicii Populare Donețk și al Novorossiabut, vin după ce Ucraina a început contraofensiva, iar Vladimir Putin pare absent din spațiul public.

Ghirkin, care a mai criticat Kremlinul și în trecut, a spus recent că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, ar putea să îl dea jos de la putere pe președintele rus.

El spune că insultele făcute de șeful Wagner la adresa armatei ruse sunt inacceptabile și semnalează o ruptură în cadrul elitei ruse de care va profita Prigojin cu armata sa privată.

Urmărește ultimele evoluții din a 471-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.