Igor Ghirkin, un fost agent FSB condamnat la Haga pentru doborârea zborului MH17 în 2014, îl acuză pe șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, că pregătește o rebeliune în Rusia.

Igor GhirkinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

El spune că insultele făcute de bucătarul lui Putin la adresa armatei ruse sunt inacceptabile și semnalează o ruptură în cadrul elitei ruse de care va profita Prigojin cu armata sa privată care se retrage din Bahmut.

  • „Totuși nu am auzit ca Wagner să fi depus vreun jurământ să nu lupte niciodată împotriva armatei ruse. Împotriva Rusiei. Este pur și simplu o organizație de mercenari”, a spus Ghirkin.
  • „Unde este reacția Forțelor Armate, a comandamentului, reacția statului, la faptul că o persoană cu responsabilități sociale extrem de scăzute, aș spune, insultă direct Forțele Armate indiferent de starea în care se află acum? (...) Insultarea întregii armate în acest fel este o infracțiune. Legea pare să nu observe comportamentul și cuvintele lui Prigojin. O infracțiune împotriva spiritului armatei și a patriei...”
  • Ulterior acesta a adăugat: „De fapt, prin declarațiile sale, Prigojin a făcut un pas către rebeliune. Acestea sunt desigur pseudo-elite, dar deocamdată sunt VIP-urile noastre. Prigojin este un om apropiat președintelui,(...) dar când printre aceste elite apar oameni care în mod deschis nu respectă legea, oameni care cer redistribuirea pozițiilor în această elită, aici începe revolta. Nu începe niciodată de jos, ci întotdeauna de la vârf. (...) Prigojin practic a declarat război față de o parte a armatei și nomenclaturii statului. Evident, nu este singur: dacă era singur, ar fi fost scos.

El adaugă că, dacă Rusia ratează viitoarea contraofensivă, situația politică din țară ar putea deveni de nerecunoscut până la sfârșitul verii.

„Bucătarul lui Putin” a criticat iar conducerea militară rusă și a susținut că Moscova a eșuat făcând din armata Ucrainei una dintre cele mai puternice din lume.

Prigojin l-a criticat înclusiv pe șeful Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Jurnalistul pro-Kremlin Konstantin Dolgov a fost concediat la o zi după ce a publicat un amplu interviu cu Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul grupului de mercenari Wagner.

Într-un interviu cu strategul pro-Kremlin, Konstantin Dolgov, postat pe Telegram, Evgheni Prigojin a spus: „Am ajuns aproape de Kiev, apoi, așa cum spunem în rusă, ne-am c***at pe noi și ne-am retras. Apoi ne-am c***at pe noi și ne-am retras în Herson, apoi în Izium, Lîman... Și cumva, nimic nu a mers.”

Ghirkin a mai spus, anterior, că este clar că bătălia pentru era „post-Putin" a început deja în interiorul elitei ruseşti.

„Indiferent cât de mult îl critic pe Putin, el este în prezent singura figură legitimă din Federaţia Rusă", a declarat Ghirkin. Dacă Putin ar fi înlăturat de la putere „ar însemna prăbuşirea Rusiei", a avertizat el.