Jurnalistul pro-Kremlin Konstantin Dolgov a fost concediat la o zi după ce a publicat un amplu interviu cu Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul grupului de mercenari Wagner, relatează Current Time. „Bucătarul lui Putin” a făcut praf conducerea militară rusă și a susținut că Moscova a eșuat făcând din armata Ucrainei una dintre cele mai puternice din lume.

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi WagnerFoto: Handout / AFP / Profimedia

Dolgov a declarat că a fost informat că reziliera contractului său de la proiectul media pro-Kremlin Telega ONLINE are legătură cu interviul, în care Prigojin a declarat că planul Moscovei de a „demilitariza" Ucraina a eșuat și că invazia Rusiei în țara vecină „a transformat armata ucraineană într-una dintre cele mai puternice din lume".

În interviu, Prigojin a criticat, de asemenea, în termeni duri principalii oficiali militari ruși, acuzându-i de neprofesionalism și corupție.

„Bucătarul lui Putin” l-a criticat înclusiv pe șeful Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Prigojin a mai spus în interviul publicat marți că 20.000 de mercenari Wagner au murit în Ucraina pe parcursul războiului, jumătate dintre ei fiind foști deținuți.

Dolgov susține că a fost anunțat de demiterea sa în dimineața următoare. „Și mi-au spus direct: sunt concediat din cauza interviului cu Prigojin", a spus el.

Dolgov susține că Telega ONLINE a primit ordin „de sus” pentru a-l concedia după ce „misterioșii apelanți” s-au simțit jigniți de declarațiile lui Prigojin, căruia nu i-ar putea face nimic și au ales să se răzbune pe jurnalistul pro-Kremlin.

Telega ONLINE susține că Dolgov a informat consiliul editorial pe 7 mai că va demisiona și că nici nu se pune problema de o „demitere spontană” așa cum pretinde.

„Ne-am *** pe noi în Kiev și în Herson”

Într-un interviu cu strategul pro-Kremlin, Konstantin Dolgov, postat pe Telegram, Evgheni Prigojin a spus: „Am ajuns aproape de Kiev, apoi, așa cum spunem în rusă, ne-am c***at pe noi și ne-am retras. Apoi ne-am c***at pe noi și ne-am retras în Herson, apoi în Izium, Lîman... Și cumva, nimic nu a mers.”

Deși a descris invazia drept o „operațiune militară specială” în regiunile Donbas și Lugansk, Rusia a atacat Kievul dinspre Belarus la începutul invaziei din februarie 2022.

Cu toate acestea, Rusia s-a retras în fața rezistenței puternice a Ucrainei și apoi în fața unei contraofensive care amenința să încercuiască forțele sale. Trupele rusești s-au retras și din Izium în septembrie - ceea ce a dus la descoperirea unor gropi comune - și din Herson în noiembrie.

Laude pentru armata ucraineană

Prigojin a lăudat armata Ucrainei ca fiind „una dintre cele mai puternice armate”, adăugând: „Au un nivel ridicat de organizare, antrenament și informații, au diferite arme”.

Liderul grupului de mercenari Wagner spune că soldații ucraineni lucrează cu orice sistem militar, fie sovietic, NATO sau al altor țări și au același succes.

„Sunt absolut de nezdruncinat în privința pierderilor pe care le suportă. Totul merge în direcția atingerii scopului suprem, așa cum am fost noi în timpul Marelui Război Patriotic. Dar mai bine organizatt.”, spune Prigojin.

El a abordat și recenta invazie a Belgorodului - pe care a pus-o pe seama „sabotorilor”: „Apararea noastră nu este pregătită să-i înfrângă în niciun fel...”

Prigojin spune că ar putea avea loc o revoluție ca în 1917

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție similară cu cele din 1917 și ar putea pierde conflictul din Ucraina dacă elitele țării nu se vor implica serios în acest război, transmite Reuters.

Ucraina va încerca să încerce să încercuiască Bahmut și să atace Crimeea, a adăugat el.

„Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi unul bun pentru Rusia, așa că trebuie să ne pregătim pentru un război istovitor", a spus el într-un interviu postat pe canalul său Telegram.

Prigojin: „Am putea pierde dracului Rusia”

„Suntem într-un asemenea hal că am putea pierde dracului Rusia - aceasta este principala problemă ... Trebuie să impunem legea marțială", a continuat liderul grupării Wagner.

Prigojin a afirmat că viziunea sa politică este dominată de dragostea pentru patrie și de slujirea lui Putin. El a spus că porecla de „bucătarul lui Putin" este stupidă, deoarece nu știe să gătească, glumind că „măcelarul lui Putin" ar fi o poreclă mai potrivită.

El a declarat că elita rusă și-a protejat proprii copii de luptele din timpul războiului, în timp ce copiii rușilor obișnuiți au pierit pe front, o situație care, a adăugat el, ar putea declanșa turbulențe în Rusia.

Dacă rușii obișnuiți vor continua să își primească copiii înapoi în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei se bronzează în străinătate, a spus el, Rusia se va confrunta cu tulburări asemănătoare revoluțiilor din 1917, care au dus la un război civil.

Urmărește ultimele evoluții din a 457-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.