„Rusia a făcut pe ea de frică și a retras trupele” din Kiev în primele zile ale războiului, a declarat fondatorul grupului de mercenari Wagner, citat de Sky News.

Evgheni Prigojin, dezlănțuit contra șefilor armatei ruseFoto: Handout / AFP / Profimedia

Într-un interviu cu strategul pro-Kremlin, Konstantin Dolgov, postat pe Telegram, Evgheni Prigojin a spus: „Am ajuns aproape de Kiev, apoi, așa cum spunem în rusă, ne-am c***at pe noi și ne-am retras. Apoi ne-am c***at pe noi și ne-am retras în Herson, apoi în Izium, Lîman... Și cumva, nimic nu a mers.”

Deși a descris invazia drept o „operațiune militară specială” în regiunile Donbas și Lugansk, Rusia a atacat Kievul dinspre Belarus la începutul invaziei din februarie 2022. Cu toate acestea, Rusia s-a retras în fața rezistenței puternice a Ucrainei și apoi în fața unei contraofensive care amenința să încercuiască forțele sale. Trupele rusești s-au retras și din Izium în septembrie - ceea ce a dus la descoperirea unor gropi comune - și din Herson în noiembrie.

Laude pentru armata Ucrainei

Prigojin a lăudat armata Ucrainei ca fiind „una dintre cele mai puternice armate”, adăugând: „Au un nivel ridicat de organizare, antrenament și informații, au diferite arme”.

Liderul grupului de mercenari Wagner spune că soldații ucraineni lucrează cu orice sistem militar, fie sovietic, NATO sau al altor țări și au același succes.

„Sunt absolut de nezdruncinat în privința pierderilor pe care le suportă. Totul merge în direcția atingerii scopului suprem, așa cum am fost noi în timpul Marelui Război Patriotic. Dar mai bine organizatt.”, spune Prigojin.

El a abordat și recenta invazie a Belgorodului - pe care a pus-o pe seama „sabotorilor”: „Apararea noastră nu este pregătită să-i înfrângă în niciun fel...”

Prigojin spune că ar putea avea loc o revoluție ca în 1917

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție similară cu cele din 1917 și ar putea pierde conflictul din Ucraina dacă elitele țării nu se vor implica serios în acest război, transmite Reuters.

Ucraina va încerca să încerce să încercuiască Bahmut și să atace Crimeea, a adăugat el.

„Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi unul bun pentru Rusia, așa că trebuie să ne pregătim pentru un război istovitor", a spus el într-un interviu postat pe canalul său Telegram.

Prigojin: „Am putea pierde dracului Rusia”

„Suntem într-un asemenea hal că am putea pierde dracului Rusia - aceasta este principala problemă ... Trebuie să impunem legea marțială", a continuat liderul grupării Wagner.

Prigojin a afirmat că viziunea sa politică este dominată de dragostea pentru patrie și de slujirea lui Putin. El a spus că porecla de „bucătarul lui Putin" este stupidă, deoarece nu știe să gătească, glumind că „măcelarul lui Putin" ar fi o poreclă mai potrivită.

El a declarat că elita rusă și-a protejat proprii copii de luptele din timpul războiului, în timp ce copiii rușilor obișnuiți au pierit pe front, o situație care, a adăugat el, ar putea declanșa turbulențe în Rusia.

Dacă rușii obișnuiți vor continua să își primească copiii înapoi în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei se bronzează în străinătate, a spus el, Rusia se va confrunta cu tulburări asemănătoare revoluțiilor din 1917, care au dus la un război civil.