Ucraina a declarat vineri că epicentrul luptelor a rămas în estul țării, într-un moment în care confruntările din sud au reaprins speculațiile privind începutul contraofensivei majore pe care Kievul o anunța de luni de zile, potrivit AFP.

Trupele ucrainene în regiunea ZaporojieFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Situația rămâne tensionată de-a lungul întregii linii de front. Epicentrul se află în est”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării, pe Telegram.

„Inamicul continuă să își concentreze eforturile în direcția Lîman, Bahmut, Avdiivka și Manrinka”, a adăugat ea, citând numele orașelor în care luptele fac ravagii de luni de zile.

În ceea ce privește sudul Ucrainei, ea a rămas evazivă, chiar dacă de joi luptele s-au intensificat în regiunea Zaporojie, potrivit Moscovei, în special în jurul orașului Orihiv spre Tokmak, oraș situat la 40 km sud de teritoriul ocupat de Rusia.

„Inamicul desfășoară acțiuni defensive în sectorul Zaporojie. Acolo au loc lupte de poziție”, a comentat simplu Maliar.

Ucraina afirmă de luni de zile că pregătește o contraofensivă majoră pentru a recuceri teritoriile ocupate de Rusia în sud și est.

Pentru mulți observatori, reluarea luptelor în sudul țării este un indicator că acest lucru este fie în curs de desfășurare, fie iminent.

Un succes militar ucrainean în regiunea Zaporojie ar rupe puntea terestră care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea. Acest lucru ar fi un eșec major pentru Moscova.

Cu toate acestea, în ultimele luni, armata rusă și-a întărit liniile din regiune, săpând kilometri de tranșee și pregătindu-se pentru un asalt major al forțelor ucrainene.

Forțele ucrainene au obținut unele succese în apropiere de Bahmut, dar au suferit pierderi „semnificative” de personal și echipamente grele, potrivit unor oficiali americani citați de CNN.

Și Rusia susține că lupte grele se dau în Donețk și Zaporojie cu pierderi pentru trupele ucrainene

Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.

Un purtător de cuvânt al grupului de forțe Vostok al Rusiei a declarat că 13 tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din regiunea Zaporojie și opt în regiunea Donețk. Acesta a raportat lupte cu artilerie, drone și infanterie.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile de pe câmpul de luptă.

În mesajul de joi seară, președintele ucrainean Zelenski a declarat că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”.

Bloggerii militari ruși au declarat că au avut loc lupte intense pe frontul din Zaporojie, în apropiere de orașul Orikhiv, în timp ce Ucraina a încercat să străpungă apărarea rusă și să creeze o breșă.

Joi, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 471-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.