Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus după ce instalațiile speciale pentru depozitare vor fi gata, pe 7-8 iulie, i-a spus vineri președintele Vladimir Putin omologului său belarus Alexander Lukașenko, în cadrul unei întâlniri la Soci, informează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

„Așadar, totul este conform planului, totul este stabil", a declarat Putin, potrivit unei redactări de la Kremlin.

Cei doi lideri au convenit anterior asupra planului de desfășurare a rachetelor nucleare rusești terestre cu rază scurtă de acțiune pe teritoriul aliatului apropiat al Moscovei, unde vor rămâne sub comanda Rusiei.

Liderul de la Kremlin a anunțat în martie că va transfera arme nucleare tactice în Belarus.

Dar preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunțat încă de la sfârșitul lunii mai că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

„Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, a declarat Lukaşenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse, Pul Pervogo.

Lukaşenko a explicat că Putin i-a spus în ajun că a semnat decretul care să permită acest transfer.

O astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a susținut Putin în martie, afirmând că și Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

„Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Vladimir Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de multă vreme problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, a menționat apoi Putin.

NATO a criticat Moscova pentru retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă", după ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, scrie Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 371-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.