Ministerul de Externe al Rusiei a reacţionat joi la decizia României de a reduce cu zeci de posturi numărul personalul diplomatic din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, transmițând că va răspunde „în mod corespunzător”.

Ambasada RusieiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Amintim că România a decis ​reducerea personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în țară prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Rusia. Potrivit unui comunicat difuzat joi de Ministerul român de Externe, măsura trebuie pusă în aplicare în 30 de zile.

Potrivit agenției de presă Associated Press, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a transmis ulterior că Moscova va da „un răspuns corespunzător”.

Conform deciziei autorităților române, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții - adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ (diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate), se arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 care prevede că „în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările şi condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauza”.

Ambasadorul Kuzmin a fost informat de decizie

Ambasadorul Federației Ruse la București, Vladimir Kuzmin, a fost informat joi de această decizie, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice.

Alegerea posturilor ce vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparține, în această fază, Federației Ruse.

Partea rusă a fost informată de asemenea cu privire la faptul că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis pentru limitarea personalului Rusiei în țara noastră.

CITEȘTE ȘI: