Suedia a anunţat joi că a finalizat instruirea soldaţilor ucraineni în vederea utilizării celor 50 de tancuri uşoare CV90 donate de Stockholm Kievului şi a afirmat că aceştia sunt „pregătiţi pentru front”, transmit agențiile France-Presse și Agerpres.

Vehicul blindat CV90Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Stockholm-ul nu a precizat câţi soldaţi ucraineni au luat parte la acest program.

„Din motive de securitate, nu vom dezvălui în acest stadiu detalii despre amploarea sau durata pregătirii”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a forţelor armate suedeze.

Patru companii de infanterie mecanizată au fost instruite în locaţii nedezvăluite din ţară în cursul ultimelor luni, potrivit agenţiei suedeze de presă TT.

Mărimea companiilor variază de la o ţară la alta, de la câteva zeci la sute de soldaţi.

Suedia a anunţat în ianuarie că va trimite 50 dintre vehiculele sale blindate de luptă în Ucraina.

Modelul trimis în Ucraina este CV9040C, echipat cu un tun automat de 40 mm care poate ţinti un „elicopter în zbor staţionar la patru kilometri distanţă”, potrivit forţelor armate.

Unii dintre soldaţii ucraineni „nu aveau nicio experienţă cu vehicule de luptă sau tancuri, dar mulţi dintre ei aveau experienţă cu vehiculul de luptă rusesc BMP-1”, a explicat unul dintre instructorii suedezi într-un comunicat.

Ce a mai promis Suedia Ucrainei

Ţara scandinavă s-a angajat, de asemenea, să trimită Kievului sistemul său de artilerie Archer şi rachetele antitanc NLAW.

Luna următoare, a anunţat că va trimite de asemenea „aproximativ 10” tancuri Leopard 2, precum şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T şi HAWK.

La scurt timp după începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Suedia a renunţat la doctrina sa de a nu livra arme ţărilor aflate în război, promiţând mii de arme antitanc AT4.

Stockholm a promis apoi Ucrainei un ajutor militar în valoare totală de 16,9 miliarde de coroane suedeze (1,6 miliarde de dolari).

___