Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că intenționează să vorbească în curând la telefon cu președintele rus Vladimir Putin pentru a-l îndemna să retragă trupele rusești din Ucraina, potrivit Reuters.

Vladimir Putin si Olaf Sholz la KremlinFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Adresându-se unei convenții a bisericii protestante germane din Nürnberg, Scholz a spus că a vorbit cu Putin la telefon în trecut.

„Intenționez să o fac din nou în curând”, a spus el.

„Nu este rezonabil să forțăm Ucraina să aprobe și să accepte raidul pe care Putin l-a comis și ca părți din Ucraina să devină rusești pur și simplu”, a adăugat Scholz, afirmând că va face eforturi pentru a se asigura că NATO nu va fi atrasă în război.

Atât Moscova, cât și Kievul au raportat vineri lupte grele în Ucraina, dar a rămas incert dacă contraatacul mult anticipat al Ucrainei era în curs de desfășurare.

Contraofensiva menită să pătrundă în apărarea rusă și să alunge forțele de ocupație este așteptată în cele din urmă să implice mii de soldați ucraineni instruiți și echipați de țări occidentale, inclusiv Germania.

Rusia a tras rachete și drone asupra unor ținte din Ucraina în primele ore ale zilei de sâmbătă, ucigând trei civili în orașul Odesa de la Marea Neagră și lovind un aerodrom militar din regiunea centrală Poltava, au declarat autoritățile de la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 472-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.