Generalul ucrainean Kirilo Budanov a vorbit pentru prima oară într-un interviu acordat Reuters despre ultima tentativă a rușilor de a-l ucide și a comparat serviciul de informații militare pe care îl conduce cu notoriul Mossad israelian.

Kirilo Budanov șeful serviciului secret al armatei Ucrainei Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro

Amintim că mass-media rusă a transmis la jumătatea lunii trecute că Budanov, unul dintre cei mai cunoscuți lideri militari de la Kiev, a fost rănit grav într-un atac cu rachete asupra sediului Direcției Principale de Informații (GUR) de la Kiev, clădire în care se află și biroul generalului, și că acesta a fost transferat în Germania pentru îngrijiri medicale de urgență.

Presa de la Moscova a scris că atacul a avut loc în data de 29 mai, ziua în care directorul GUR a fost văzut pentru ultima oară în public înainte de apariția informației privind presupusa sa rănire.

Însă pe 20 iunie Budanov a publicat o nouă înregistrare video în care a vorbit despre aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, denunțând un „un act de terorism și un act de ecocid care a fost în mod deliberat condus de către Federația Rusă”.

Cu o zi înainte el transmisese un mesaj și prin intermediul cotidianului Kyiv Post, însă unii s-au îndoit de autenticitatea acestuia ținând cont că el nu a fost însoțit de imagini noi care să confirme că Budanov ar fi încă în viață.

Vorbind în premieră despre noua tentativă de ucidere a sa, generalul ucrainean le-a amintit jurnaliștilor de la Reuters că „aceasta nu a fost prima lor încercare”, o referință la faptul că se crede că Budanov ar fi fost ținta a cel puțin 10 tentative de asasinat ale serviciilor secrete rusești.

„Dar, după cum puteți vedea din nou, suntem aici în încăperea principală a acestei clădiri. Când ați fost afară ați putut vedea oameni plimbându-se și muncind. Totul funcționează cum ar trebui”, a declarat el pentru Reuters în timpul interviului acordat din biroul său.

Ce spune Budanov despre paralela dintre GUR și Mossad

Rusia îl acuză pe Budanov și serviciile de informații ale Ucrainei că ar fi responsabile de asasinarea mai multor persoane pe teritoriul său, inclusiv de uciderea Dariei Dughina într-o tentativă de a-l elimina pe tatăl său și de uciderea cunoscutului blogger militar rus Vladlen Tatarski într-o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg.

În luna aprilie o instanță rusă a emis un mandat de arestare pe numele lui Budanov, acuzându-l de organizarea de „atentate teroriste” pe teritoriul Rusiei.

Ucraina neagă în mod oficial orice implicare în aceste asasinate. Însă Reuters scrie că Budanov, numit în funcție în august 2020, „nu poate rezista” unei comparații între serviciul de informații pe care îl conduce și Mossad, serviciul israelian cunoscut pentru asasinarea în străinătate a unor inamici ai statului Israel.

„Dacă mă întrebați de Mossad fiindcă este faimos pentru eliminarea unor inamici ai statului lor, atunci noi am făcut-o și vom continua să o facem”, a spus el.

În luna mai Budanov a atras o reacție furioasă din partea Kremlinului după ce a declarat că „am ucis ruși și vom continua să ucidem ruși oriunde în lume până la victoria completă a Ucrainei”.

„Avem servicii speciale care vor face tot ce trebuie pe fondul unor astfel de declarații. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în acest sens”, a avertizat atunci Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, catalogând afirmația lui Budanov drept „monstruoasă și teroristă”.

„Singurul lucru pe care îl pot spune e că nu s-au oprit din a încerca, dar o voi repeta: totul este în zadar”, a declarat acum Budanov despre tentativele Rusiei de a-l asasina.

Urmărește ultimele evoluții din a 506-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.