Jurnaliștii de la Kyiv Post au transmis luni noaptea un mesaj de la generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, după ce presa rusă a anunțat că acesta a fost rănit grav în urma unui atac cu rachetă ce a vizat clădirea în care se află biroul său.

Kirilo BudanovFoto: Adi Iacob/ HotNews.ro

„În Ucraina a fost creat acum un detașament special de comandanți nemuritori: Valeri Zalujnîi, eu, Stepan Bandera, Simon Petliura (n.r. un alt luptător pentru independența Ucrainei) și Ivan Mazepa (n.r. considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor)”, a declarat ironic Kirilo Budanov.

„Prin urmare, rușii și propagandiștii lor au mult de muncă într-un mediu de nervozitate și isterie. O unitate de nemuritori va veni în toiul nopții în visele cetățenilor care au vrut să preia Ucraina și le va da coșmaruri”, a adăugat el.

Acesta este primul mesaj public al ofițerului de informații ucrainean după ce RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a transmis joia trecută că Budanov a fost rănit în timpul unui atac cu rachete rusești asupra sediului Direcției Principale de Informații din Kiev și se află în stare gravă într-un spital Bundeswehr din Berlin.

Agenția de presă rusă susținea că o rachetă ar fi nimerit aproape de biroul lui Budanov. Acesta ar fi fost scos de sub dărâmături și ar fi fost dus inițial în Polonia, iar ulterior a fost transportat într-un spital din Germania.

Șeful spionajului militar al Ucrainei, Kirilo Budanov, a apărut, într-un clip video, publicat în data de 11 iunie, în care tace timp de aproape 30 de secunde. La final, video-ul este însoțit de textul: „Planurile iubesc liniștea”, o referință la tăcerea informațională impusă cu privire la ofensiva declanșată de Kiev împotriva forțelor de invazie rusești.

Președintele Zelenski a dat de înțeles că generalul ucrainean ar fi în viață

La doar o zi după informația transmisă de RIA Novosti și preluată apoi de restul mass-media rusă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o referire la generalul Budanov în timpul discursului său obișnuit de la ultimele ore ale zilei, lăsând să se înțeleagă că acesta nu este în stare critică.

„A mai fost un alt eveniment astăzi, un alt punct din programul meu, care nu a fost încă anunţat. Este vorba despre un cabinet de război. Comandanţii noştri - generalii Sîrski, Tarnavski, Zalujni şi Şaptala. Plus comandanţii noştri din direcţiile specifice de operaţiuni active - nu dau încă nume, totul va veni la momentul potrivit”, a spus liderul de la Kiev vineri noaptea în mesajul său adresat națiunii.

„Să avansăm este cel mai important lucru. Fiecare dintre soldaţii noştri, fiecare dintre noii noştri paşi, fiecare metru de pământ ucrainean eliberat de inamic este cel mai important lucru. Şi a fost acolo şi Budanov... Paşi separaţi”, a spus Volodimir Zelenski înainte de a mulţumi tuturor celor care luptă pentru Ucraina, celor care se pregătesc să lupte şi celor care ajută.

Presa ucraineană respinsese imediat relatarea celor de la RIA Novosti însă oficialii de rang înalt de la Kiev au păstrat inițial tăcerea asupra presupusei răniri a generalului.

Ultima data Budanov a apărut în public în data de 29 mai. Deși a transmis un mesaj atribuit lui Budanov, Kyiv Post nu a difuzat luni noi imagini cu acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 481-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.