Rusia a informat duminică despre lupte violente pe trei secțiuni ale liniei frontului din Ucraina, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a lăudat trupele pentru respingerea avansurilor inamicului și a declarat că contraofensiva lor progresează bine. Un oficial instalat de Rusia a declarat că Ucraina a recucerit un sat din Zaporojie, însă acesta a fost contrazis de Ministerul rus al Apărării care a afirmat că a respins ofensiva ucraineană.

Război în Ucraina. Militari ucraineni în DonbasFoto: Adrien Vautier / Zuma Press / Profimedia

07:35Articolul LIVE, cu evenimentele de marți, este aici.

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 481, LIVETEXT:

00:37Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a declarat că „cea mai mare lovitură” a contraofensivei Ucrainei urmează să vină, dar a recunoscut că operațiunea este dificilă, deoarece Rusia depune tot ce poate pentru a opri ofensiva, relatează Reuters.

"Inamicul nu va renunța cu ușurință la pozițiile sale și trebuie să ne pregătim pentru un duel dur. De fapt, asta se întâmplă chiar acum", a spus Maliar în aplicația de mesagerie Telegram.

"Operațiunea în derulare are mai multe obiective, iar armata îndeplinește aceste sarcini. Se mișcă așa cum ar trebui să se miște. Și cea mai mare lovitură urmează să vină".

00:22Unul dintre cei mai importanți spioni ruși a declarat luni că speră că Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Uniunea Europeană vor analiza activitatea nucleară ucraineană, despre care a spus că ar putea semnala că Kievul lucrează la o „bombă murdară” sau „dispozitiv de dispersie radiologică”, relatează Reuters.

23:23Jurnaliștii de la Kyiv Post au transmis luni noaptea un mesaj de la generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, după ce presa rusă a anunțat că acesta a fost rănit grav în urma unui atac cu rachetă ce a vizat clădirea în care se află biroul său.

23:06Un grup de deputați ai Ucrainei au depus în Rada Supremă un proiect prin care se recunoaște Belarus ca țară agresoare, precum și un apel la ruperea relațiilor diplomatice cu țara

23:00 Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că forțele ucrainene nu au pierdut nicio poziție în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse, în timp ce forțele inamice au suferit doar pierderi, relatează Reuters.

„În unele sectoare, forțele noastre avansează, în altele apără poziții sau rezistă atacurilor și asalturilor și atacurilor intensificate din partea ocupanților”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.

"Nu avem poziții pierdute, doar eliberate. Iar ei au doar pierderi. Per total, situația este una de presiune, din partea noastră, care deschide drumul pentru steagul nostru".

22:06Forţele armate germane mai dispun doar de circa 20.000 de obuze de calibru mare, o cantitate suficientă doar pentru un război de câteva zile, relevă documente ale Ministerului german al Apărării despre care scrie luni publicaţia Der Spiegel, citată de Reuters, scrie Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, respectivele documente au fost pregătite pentru a convinge comisia pentru buget din legislativ asupra nevoii urgente pentru achiziţii de obuze care să completeze stocurile de muniţii de artilerie diminuate în urma ajutorului militar oferit Ucrainei după invazia rusă.

Rezultatele contraofensivei ucrainene în primele două săpătămâni

21:53Analiză: Armata ucraineană intră în a treia săptămână a ofensivei cu rezultate mixte: Cum arată tabloul de până acum

21:31 Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun a sistemelor de apărare antiaeriană Mistral, au declarat pentru Reuters două surse la curent cu această chestiune. Astfel, Franța a reușit să îi atragă pe unii dintre aliații săi să se uite la o strategie de apărare concentrată pe sisteme europene ca o alternativă la planul condus de germani de a achiziționa în comun sisteme de apărare aeriană, unele din afara Europei.

21:20Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a postat un videoclip cu activitatea unui grup al trupelor ucrainene, și a spus că „operațiunea continuă conform planului”, relatează Ukrainska Pravda.

Zalujnîi a remarcat că rușii, pentru a preveni avansarea unităților ucrainene, au desfășurat un sistem de fortificații cu dense câmpuri minate și un număr mare de rezerve.

Cu toate acestea, potrivit lui, militarii fac tot posibilul pentru a elibera teritoriul ucrainean.

21:13VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum militarii ucraineni de la bordul unor blindate Bradley distrug în mod spectaculos două vehicule ale armatei ruse folosind rachete TOW, furnizate de asemenea de armata americană.

20:49 Ministerul rus de Externe a refuzat să confirme luni o posibilă misiune de pace a Vaticanului la Moscova, după ce informații în acest sens au fost vehiculate în presă ca urmare a unor declarații făcute de Sfântul Scaun.

„Din declarațiile Vaticanului, știm (despre astfel de informații. Știți că susținem un dialog pe tema modalităților de încheiere a păcii în Ucraina, apreciem poziția echilibrată a Vaticanului, pe care pontiful o ia personal”, a declarat viceministrul rus de Externe Aleksandr Grușko după ce a fost întrebat despre subiect.

Cardinalul Matteo Zuppi, emisarul papei Francisc, a vizitat recent Kievul, afirmând că ar intenționa să efectueze o vizită și în capitala rusă pentru a discuta despre medierea unei păci între cele două țări.

Importurile de petrol rusesc în UE s-au prăbușit

20:21Importurile de petrol și produse petroliere din Rusia către țările UE au scăzut în martie 2023 la 1,4 milioane de tone în contextul sancțiunilor anti-ruse, potrivit unui raport al Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), publicat pe luni.

Volumul este cu 90% mai mic decât media lunară a livrărilor între 2019 și 2022, de 15,2 milioane de tone.

19:58Ucraina acuză Rusia că sabotează în mod flagrant inspecțiile navelor ucrainene, convenite ca parte a acordului privind exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră.

„Deschiderea porturilor maritime din Ucraina pentru toate tipurile de mărfuri este necesară pentru economia ucraineană. Aceasta este o formulă destul de simplă - economia noastră este orientată spre export, o economie funcțională este capacitatea statului de a plăti salarii apărătorilor, apărătorii bine echipați sunt calea spre victorie. Rusia înțelege perfect legătura dintre aceste lucruri”, a declarat vicepremierul ucrainean pentru reconstrucție, Oleksandr Kubrakov.

Acesta a subliniat că în prezent acordul privind exporturile de cereale este de facto aproape suspendat, acuzând rușii că sabotează în mod deschis inspecțiile navelor.

19:39Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunțat luni începerea unei noi campanii împotriva președintelui Vladimir Putin și a războiului din Ucraina, în timp ce începe un nou proces, fiind acuzat de „extremism şi reabilitarea ideologiei naziste”, relatează Reuters și CNN.

Jurnaliştilor care au călătorit la colonia penală unde Navalnîi este închis în Melekhovo li s-a interzis să intre în sala de judecată, dar au putut iniţial să urmărească procedurile prin video dintr-o cameră din apropiere, deşi sunetul abia se auzea.

19:03 Invadatorii ruși au demarat o campanie urgentă de vaccinare împotriva holerei a trupelor și colaboraționiștilor din anumite părți ale Ucrainei după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kakhovka, afirmă mișcarea ucraineană de partizani Atesh.

18:40Un oficial instalat de Rusia a fost rănit luni după ce mașina în care se afla a explodat în Crimeea, potrivit autorităților susținute de ruși din regiunea Zaporojie, relatează CNN.

18:30Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat la decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a declara neconstituțional partidul prorus al oligarhului fugar Ilan Șor: „Ce urmează? O regină româncă a întregii Moldove?”.

18:13Dacă acordul privind cerealele ucrainene la Marea Neagră ia final, angajamentul ONU privind exporturile rusești va continua

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat luni că, chiar dacă un acord care permite transporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră ia final, acordul Rusiei cu Națiunile Unite pentru a-i ușura propriile exporturi va rămâne în vigoare, a informat luni agenția de presă rusă RIA, relatează Reuters.

Moscova a spus în repetate rânduri că vede puține șanse de a conveni asupra unei prelungiri a Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră după 18 iulie, deoarece afirmă că sancțiunile occidentale îi zădărnicesc propriile încercări de a exporta atât cereale, cât și îngrășăminte.

Întrebat de RIA dacă destrămarea acordului cu cereale i-ar invalida memorandumul cu ONU, ministrul adjunct de externe Alexander Grușko a spus: „Nu, nu va face asta”.

18:09Oligarhul rus care s-a plâns că nu își mai permite traiul la Londra amenință prin conglomeratul său bancar ABHH că va da Ucraina în judecată.

17:52 Kievul a acuzat luni Budapesta că i-a blocat accesul la un grup de prizonieri de război ucraineni transferați în Ungaria din Rusia prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse și fără știrea autorităților ucrainene, relatează AFP.

17:48Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a dezlănțuit din nou luni la adresa „Occidentului colectiv”, susținând că acesta, în frunte cu SUA, duce „un război hibrid nedeclarat” împotriva Moscovei şi încearcă să destabilizeze situaţia politică din Rusia înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024, în acelaşi mod în care ar fi făcut-o în Ucraina în 2014 şi ar fi încercat să o facă şi în Belarus şase ani mai târziu.

Situația în est, dificilă. Rusia și-a mobilizat forțele și desfășoară o ofensivă activă în direcțiile Liman și Kupian - oficial ucrainean

17:22Ministrul adjunct al apărării din Ucraina Hanna Maliar spune că situația din estul țării este „dificilă” și că Rusia nu renunță la ambiția de a ocupa întreaga regiune Donbas, unde își concentrează forțele, conform The Guardian.

„Situația în est este acum dificilă. Inamicul și-a mobilizat forțele și desfășoară o ofensivă activă în direcțiile Liman și Kupian, încercând să preia inițiativa. (...) Luptele intense continuă. Inamicul nu abandonează planurile sale de a ajunge la granițele regiunilor Donețk și Lugansk. În prezent, aceasta este principala linie ofensivă a inamicului. Prin urmare, a concentrat un număr semnificativ de unități în est, în special unități de asalt aeropurtat. Trupele noastre acționează cu curaj în fața superiorității inamicului în forțe și mijloace și nu îi permit să avanseze”, a scris pe Telegram Hanna Maliar.

16:30O fotografie făcută de o drona ucraineană pe 28 mai și care arată o o maşină aparent încărcată cu explozibili parcată în partea superioară a barajului Kahovka ar oferi o dovadă suplimentară că Rusia s-a aflat în spatele distrugerii hidrocentralei, relatează The Guardian.

16:29 Producătorul american din industria de apărare Lockheed Martin este pregătit să ajute piloții ucraineni să zboare și să-și întrețină avioanele de luptă F-16 dacă statele NATO acceptă să le trimită pentru a ajuta țara împotriva agresiunii ruse, scrie Financial Times, citându-l pe directorul de oprrațiuni al companiei, Frank St John, conform The Guardian. „Suntem pregătiți, gata nu doar acoperim nevoia, pe măsură ce apare, cu noile modele de F-16, ci și pentru orice modificări aduse F-16, precum și pentru instruirea, echipamentele și sistemele avioanelor”, a spus el.

16:01Suedia nu este ferită de un posibil atac militar, potrivit unui raport al Ministerului Apărării suedez publicat luni, în care se subliniază importanţa aderării ţării scandinave la NATO, în contextul invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP. Deşi din iunie 2022 are statut de „invitat”, Suedia nu a aderat încă la alianța nord-atlantică pentru că doi din cei 31 de membri, Turcia şi Ungaria, se opun.

15:41Șeful și fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut ajutorul Politico pentru a-şi dota armata privată cu avioane de luptă Lockheed Martin F-35, răspunzând în stilul său ironic după ce publicaţia de la Bruxelles i-a cerut un punct de vedere în legătură cu o investigaţie despre producătorul puştii ruseşti Orsis T-5000, folosită de luptătorii „bucătarului lui Putin”, care a achiziţionat muniţie de la o companie americană.

Zelenski cere Marii Britanii arme cu rază lungă de acțiune

15:24Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat luni cu premierul britanic Rishi Sunak.

Liderul de la Kiev susține că au „discutat despre nevoile de apărare ale Ucrainei și despre viitoare noastră cooperarea pentru a extinde capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă, în special prin intermediul armelor cu rază lungă de acțiune".

Convorbirea telefonică are loc înainte de summitul NATO de luna viitoare de la Vilnius, la care vor participa cei doi.

14:56Curtea Constituțională a declarat luni drept neconstituțional partidul pro-rus condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Decizia a fost luată după ce Guvernul a depus o sesizare la Înalta Curte, cerând scoaterea Partidului ȘOR în afara legii, scrie deschide.md.

14:47Liderii NATO nu vor invita Ucraina să se alăture alianței nord-atlantice, la summitul care va avea loc în luna iulie la Vilnius, a confirmat luni secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg. Majoritatea țărilor conveniseră de mai mult timp că Ucraina nu poate deveni membru NATO în mijlocul unui război, dar Kievul, susținut de statele baltice și de Polonia, a cerut un calendar pentru a putea adera odată ce conflictul se încheie, scrie The Guardian.

14:40Marea Britanie a adoptat luni o nouă lege care îi va permite să mențină în vigoare sancțiunile împotriva Rusiei până când Moscova va plăti compensații Ucrainei, a anunțat Ministerul britanic de Externe, informează Reuters.

„În timp ce Ucraina continuă să se apere împotriva invaziei Rusiei, impactul teribil al războiului lui Putin este clar. Nevoile de reconstrucție ale Ucrainei sunt și vor fi imense", a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.

„Prin noile noastre măsuri de astăzi, consolidăm abordarea britanică în materie de sancțiuni, afirmând că Regatul Unit este pregătit să folosească sancțiunile pentru a se asigura că Rusia plătește pentru a repara țara pe care a atacat-o atât de nesăbuit”, a mai spus Cleverly.

13:47 Kremlinul susține că va continua să discute cu grupul de țări africane care încearcă să medieze în conflictul cu Ucraina, în special în cadrul unui summit Rusia-Africa care va avea loc luna viitoare, transmite Reuters.

Președintele Vladimir Putin a oferit sâmbătă delegației africane formată din șapte țări africane care a venit să-l vadă la Sankt Petersburg o listă de motive pentru care crede că multe dintre propunerile lor sunt greșite, un plan care deja a fost respins în mare parte de Kiev.

13:42 Kievul a declarat luni că forțele sale au recucerit satul Peatîhatkî, aflat pe drumul către una dintre cele mai puternic apărate zone din sudul țării ocupat de Rusia, și că au recucerit 113 km pătrați de teren în ultimele două săptămâni, informează Reuters.

Forțele speciale ucrainene au „curățat” tranșee din spatele liniilor inamice

13:15Soldați ai Forțelor pentru Operațiuni Speciale ucrainene au luat prin surprindere mai mulți militari ruși într-o misiune de „curățare” a tranșeelor din spatele liniilor inamice de pe frontul din sudul Ucrainei.

12:38Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping, la finalul unei vizite de două zile la Beijing menite să atenueze tensiunile în creştere dintre cele două ţări, scrie Reuters.

12:34Kremlinul a declarat luni că decizia Rusiei de a refuza ajutorul ONU în zonele din Ucraina controlate de Rusia și inundate după distrugerea barajului Kahovka a fost motivată de preocupări de securitate și de „alte nuanțe", informează Reuters.

Națiunile Unite au declarat duminică că Moscova a refuzat ajutorul oferit, în timp ce numărul morților a crescut și apa murdară a forțat închiderea plajelor din sudul Ucrainei.

12:31 Producătorul rus de îngrășăminte chimice TogliattiAzot suferă „pierderi colosale" din cauza închiderii conductei de amoniac Togliatti-Odesa către Ucraina, a anunțat luni compania mamă Uralchem, potrivit agenției ruse de stat TASS, citată de Reuters.

Potrivit TASS, Uralchem a mai spus că un nou terminal de amoniac în portul Taman din sudul Rusiei va acoperi în totalitate nevoile de export ale producătorilor de amoniac din Rusia.

Rusia a acuzat la începutul lunii iunie Ucraina că a provocat o explozie asupra conductei de amoniac Togliatti-Odesa, cea mai lungă din lume.

Conducta Togliatti-Odesa a fost închisă de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Rusia a declarat în repetate rânduri că redeschiderea conductei este o condiție esențială pentru reînnoirea acordului care permite Ucrainei să exporte cereale în siguranță din porturile sale de la Marea Neagră.

12:15În lipsă de echipament militar performant, forțele rusești au început să folosească tancuri vechi care ar trebui să fie într-un muzeu pe post de drone kamikaze: au pus explozibil în vehiculul de luptă și l-au ghidat radio spre pozițiile ucrainene.

FSB susține că a dejucat „comploturi de sabotaj și teroriste” care vizau oficiali impuși de Moscova în teritoriile ocupate din Ucraina

11:42 Fermierii din Odesa, zona sudică a Ucrainei, au început recoltarea cerealelor din acest an, cu treieratul orzului, au anunţat autorităţile locale, transmite Reuters.

Producţia de cereale a Ucrainei în acest an ar urma să scadă la aproximativ 45 milioane de tone, de la 53 milioane de tone în 2022.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a anunţat că însămânţarea din această primăvară este aproape finalizată pe aproape 13 milioane de hectare.

La 16 iunie, suprafaţa totală însămânţată include 271.100 hectare de grâu de primăvară, 810.000 hectare de orz, 138.500 hectare de mazăre, 146.200 hectare de ovăz, patru milioane hectare de porumb şi alte cereale. (Agerpres)

10:50Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) a declarat luni că a dejucat o serie de „comploturi de sabotaj și teroriste" ucrainene care vizau oficiali susținuți de Rusia pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia și că a arestat o femeie în cadrul unei anchete, transmite Reuters.

FSB a precizat într-o declarație că atacurile au vizat oficiali ruși de aplicare a legii și oficiali guvernamentali instalați de Rusia în sudul regiunii Zaporojie, una dintre cele patru zone din Ucraina pe care Moscova spune că le-a anexat de la începutul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială".

FSB a declarat că a deschis dosare penale pe numele unei femei, a cărui identitate nu a prezentat-o, considerată „complice", fiind acuzată de terorism și deținerea ilegală de explozibili.

10:22 Mai multe explozii s-au auzit luni în Herson, potrivit corespondenților televiziunii ucrainene Suspilne, transmite The Guardian. Nu este ceva neobișnuit, deoarece forțele rusești de pe malul stâng ocupat al Niprului continuă să bombardeze pozițiile ucrainene de pe malul drept și viceversa.

09:56Desfășurarea de către Rusia a armelor nucleare tactice în Belarus nu este limitată în timp, a declarat luni un diplomat rus de rang înalt, citat de agenția rusă de stat TASS și Reuters.

Armata rusă susține că a respins un atac ucrainean în Donețk

09:43Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forțele sale au împiedicat o tentativă ucraineană de a cuceri satul Novodonetske, în estul regiunii Donețk, unde s-a concentrat contraofensiva Kievului, transmite Reuters.

09:25Disidentul rus Aleksei Navalnîi, care se află închis într-o colonie penitenciară din 2021, va fi adus luni în fața instanței, a anunţat avocatul acestuia, de această dată acuzaţia fiind cea de extremism, transmit AFP şi DPA.

08:34Șapte civili, inclusiv un copil, au fost răniți în cursul nopții în bombardamentele ucrainene asupra zonei orașului Valuyki din regiunea rusă Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, au anunțat luni autoritățile locale, transmite Reuters.

Cinci clădiri cu mai multe etaje și patru case au fost avariate, iar o clădire a luat foc, a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov.

Și Roman Starovoyt, guvernatorul regiunii Kursk, care se află la nord de Belgorod și de asemenea la granița cu Ucraina, a declarat că forțele ucrainene au bombardat două sate din această regiune. Nu au existat victime, potrivit informațiilor preliminare.

Reuters preciează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

08:24ISW: Trupele ucrainene ar putea suspenda temporar contraofensiva / Trupele Kievului au continuat contraofensiva duminică în cel puțin patru sectoare ale liniei frontului și avut câștiguri teritoriale mici, potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului. Cu toate acestea, șeful Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, crede că armata ucraineană face o pauză pentru a reevalua tactica pentru viitoarele operațiuni.

07:50Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de duminică spre luni în portul Odesa, potrivit The Kyiv Independent. Apărarea aeriană a fost activă în regiune, potrivit autorităților ucrainene.

07:10Administrația pro-rusă a declarat că forţele ucrainene au capturat duminică satul Peatîhatkî din regiunea Zaporojie în timp ce au suferit pierderi grele, potrivit dpa. Ministerul rus al Apărării neagă informația.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • ONU a acuzat Moscova că nu i-a permis să ofere asistență în zonele din Ucraina controlate de Rusia și afectate de ruperea barajului Kahovka care a inundat suprafețe vaste de teren și a lăsat mii de oameni fără adăpost.
  • Bilanțul victimelor inundațiilor provocate de distrugerea barajului a crescut la 16 morți în Ucraina, cu 31 de persoane încă dispărute, și 29 în teritoriile controlate de Rusia, potrivit unor informări ale Kievului și Moscovei. Apa s-a revărsat pe o zonă imensă din sudul Ucrainei și din zonele ocupate de Rusia atunci când barajul a fost distrus pe 6 iunie.
  • Ucraina a recucerit satul Peatîhatkî din sudul regiunii Zaporojie. Ar fi a doua victorie în zonă de când Kievul și-a lansat contraofensiva la începutul acestei luni. Un oficial instalat de Rusia a declarat că forțele ucrainene au cucerit așezarea și se instalează acolo, în timp ce se află sub tirul artileriei ruse, potrivit Reuters. Dacă se confirmă, aceasta este prima victorie a Ucrainei într-un sat de aproape o săptămână și marchează o posibilă escaladare a ofensivei pe cea mai directă rută spre Crimeea.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat în actualizarea sa zilnică că forțele sale au respins o serie de atacuri ucrainene pe trei secțiuni ale liniei de front de 1.000 de kilometri și nu a menționat Peatîhatkî.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat forțele ucrainene pentru respingerea „foarte eficientă" a atacurilor inamice în apropiere de Avdiivka, unul dintre punctele centrale ale luptelor din est, în discursul său video de noapte. Șeful administrației militare din Avdiivka, un oraș minier distrus de luni de lupte, a declarat la televiziunea națională că forțele ucrainene au avansat aproximativ un kilometru în jurul orașului în ultimele două săptămâni.
  • UE accelerează livrările de arme către Ucraina pentru a sprijini contraofensiva împotriva forțelor ruse, a declarat șeful industriei UE, Thierry Breton, pentru cotidianul francez Le Parisien. El a precizat că UE își va intensifica eforturile, angajându-se ca un milion de arme de calibru mare să fie furnizate în următorul an.
  • Ministerul britanic al Apărării a declarat că luptele grele continuă să se concentreze în regiunea Zaporojie, în partea de vest a regiunii Donețk și în jurul Bahmut. Spionajul britanic afirmă că ambele părți înregistrează pierderi ridicate, Moscova suferind probabil cele mai mari pierderi de la vârful bătăliei pentru Bahmut din luna martie. De asemenea, ministerul britanic al Apărăii mai spune că operațiunile de apărare rusești au fost „relativ eficiente în sud".
  • Forțele ucrainene au distrus un depozit de muniții în apropierea orașului portuar Henichesk, ocupat de ruși, în regiunea sudică Herson, a declarat duminică un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.
  • Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a încercat să prezinte o misiune de pace africană la Moscova și Kiev într-o lumină pozitivă, scriind pe Twitter: „Inițiativa de pace din Africa a avut impact și succesul său final va fi măsurat în funcție de obiectiv, care este oprirea războiului". Kremlinul a declarat că planul va fi „dificil de realizat", în timp ce Zelenski a declarat că permiterea negocierilor acum ar însemna doar „înghețarea războiului". Delegația africană este prima de la începutul războiului care poartă discuții separate față în față cu ambii lideri cu privire la inițiativa lor de pace.

----------------

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro